Skolnämndsordförande hetsade mot oliktänkande 10-åringar

En skolnämndsordförande i Faluns kommun spred intolerans och hetsade mot oliktänkande inför mellanstadieelever. Han bjöds in till skolor där han sade åt 10-åringar att "passa sig" för vissa åsikter och drog paralleller mellan massmorden i Norge och Sverigedemokraterna. Barnen: "Våra föräldrar skulle inte rösta på SD".

publicerad 25 februari 2013
– Mitt barn var märkbart taget, berättar en av föräldrarna. Bilden är illustrativ.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Intoleransen mot oliktänkande ökar.

I veckan reste ordföranden för skolnämnden i Faluns kommun runt till kommunens skolor och mötte elever. Ordförandens möte med skolbarnen har väckt starka reaktioner hos både föräldrar och politiker i kommunen.

På mötena med skolbarnen skall skolnämndsordföranden bland annat ha sagt om Sverigedemokraterna “Ni skall passa er för dem – det är ett farligt parti” och dragit paralleller mellan Sverigedemokraterna och Anders Behring Breivik. Själv hävdar han att han bara sagt att man skall “passa sig” för vissa åsikter.

Den skolnämndsordförande som spridit intolerans och hetsat mot oliktänkande inför mellanstadielever i Falun heter Daniel Riazat och uppger att han flytt ifrån Iran. Idag har han fått medborgarskap i Sverige och är aktiv vänsterpartist och har lyckats få flera uppdrag i Faluns kommunfullmäktige. Där har han tidigare hotats av uteslutning ur skolnämnden.

Politisk indoktrinering
På frågan om det är lämpligt med den typen av samtal med tioåringar svarar Riazat, “Skolan skall jobba med värdegrundsfrågor redan när de är små. De allra, allra flesta klarar av det”.

Riazat påstår att tioåringar verkligen skulle ha (schablonmässig) kunskap om den politiska ideologi som Anders Behring Breivik stod för.  – Jag har frågat vad han (Breivik) har för ideologiskt ställningstagande och det vet ju alla elever, säger Riazat.

Chockade föräldrar
Det var i tisdags som Daniel Riazat höll sitt möte med eleverna i Sundbornsskolan utanför Falun.

– Han gick bara till angrepp på andra, säger en förälder som vill vara anonym.

Det var när barnen kom hem från skolan och berättade om dagen, frågorna började hopa sig.

– Det märktes att mitt barn var taget av vad som hade hänt. Normalt brukar jag få höra vad de har lekt och gjort för nåt i skolan, säger föräldern och utvecklar:

– Nu var det i stället “i dag kom Daniel Riazat från skolnämnden och han berättade att vi ska tala om för alla föräldrar att vi inte ska rösta på Sverigedemokraterna”.

En förälder till ett av barnen på en av skolorna som ordföranden besökt beskriver det så här:

“Är mycket chockad över när min 10 åriga dotter berättar om vad som hänt i skolan idag. (Vill bara tydliggöra att jag personligen inte finner några som helst sympatier för sverigedemokraterna)

Daniel Rizat (v) besökte skolan i egenskap av skolnämndens ordförande idag. Efter att ha berättat om sig själv och sin bakgrund ritar han upp alla Sveriges partier på tavlan ringar in SD och säger att barn ni ska aldrig rösta på detta parti då de står för rasism, våld och dåliga saker. Tala om för era föräldrar att de heller aldrig ska rösta på dem. Han fortsätter med att jämföra SD med Breivik och påstår att de är våldsamma och kan skjuta folk. Han visar även sitt personlarm för barnen och talar om att det är kopplat till polisen för att han är förföljd och trakasserad av bla SD.

Eftersom jag gick i taket när hon berättar allt detta ringer jag läraren för att få höra en vuxens version av vad som hände i skolan idag, bekräftar hon att detta är sant och att… hon själv var förskräckt över vad som sades. Att hon aldrig vart med om något liknande under sina år som lärare. Och att detta var den tredje skolan rektorn tillsammans med Rizat besökte under dagen

Sen när vart det tillåtet att hjärntvätta och politiskt propagera för 10-12 åringar i skolan?!?
Hade det vart lika ok om Moderaterna stod och sa att Sossarna är galna och att tex Flink hörde till dem?”

Rektor vill inte kommentera
Den ansvariga rektorn Ingrid Stenwall som själv deltog på mötet vill inte kommentera det inträffade.

– Alltså, det enda jag vill säga är att jag inte har några kommentarer. Jag brukar vara väldigt öppenhjärtlig när det gäller samtal med media, men den här gången vill jag inte ge några kommentarer. Ni får vända er till Daniel Riazat, svarar Stenvall till Dalarnas Tidning.

FAP ifrågasätter Riazats lämplighet som ordförande
Maria Gehlin ifrån Falupartiet som är skolnämndens andra vice ordförande ifrågasätter Riazats agerande och lämplighet som skolnämndens ordförande. I en interpellation skriver hon:

– Tycker du att det är lämpligt att du som skolnämndens viktigaste företrädare propagerar för din ideologi helt oemotsagd inför minderåriga barn? och frågar vidare

– Är det inte på sin plats att du offentligt ber eleverna , föräldrarna och personalen om ursäkt för ditt agerande?

Andra representanter i Faluns kommunfullmäktige har tidigare försökt få bort Daniel Riazat ifrån ordförandeposten i skolnämnden, men han har hittills vägrat att lämna den.

Daniel Riazat lyfter en lön på 27 884 kronor i månaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!