Systemet för hur privata markägare ska kunna avlägsna otillåtna boplatser på sin mark har beskrivits som krångligt och tidskrävande. Därför ska det bli enklare för markägare att avlägsna dessa bosättningar, enligt en ny utredning som presenterades idag.
Otillåtna bosättningar i form av tält- och husvagnsläger har har blivit en allt vanligare företeelse i Sverige på senare tid. Det kanske mest kända lägret var det i Sorgenfri i Malmö som beboddes av cirka 400 EU-migranter. Trots att EU-migranterna slagit upp lägret på privat mark fick markägaren vänta i ett års tid innan lägret revs och de boende avlägsnades.
Men enligt en ny utredning som presenterades idag ska det bli enklare och mindre tidskrävande för markägare att bli av med de otillåtna bosättningarna från sin mark.
– Etableringen av illegala bosättningar i Sverige har blivit ett allt större problem. Genom dessa förslag blir prövningen av ärenden om otillåtna bosättningar mer effektiv samtidigt som rättssäkerheten bevaras, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson på en presskonferens under torsdagen.
Enligt den nya utredningen ska en markägare bland annat kunna få sin ansökan prövad av Kronofogdemyndigheten utan att nödvändigtvis behöva identifiera de boende. Detta har varit svårt för markägaren i de fall då de boende utgjorts av papperslösa EU-migranter.
Utredningen har gjorts av kammarrättsrådet Maria Åhrling. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2017.