Inrikes

Simförbundet ordförande sparkades efter kritik mot slöjor på barn

Ulla Gustavsson får sparken som ordförande för Svenska simförbundet. Skälet är en diskussion som har uppstått efter det att en bild av en flicka med slöja lades ut på Riksidrottsförbundets hemsida. Det rapporterar DN.

Ulla Gustavsson tyckte inte om bilden och sade sig hellre vilja visa flickor med invandrarbakgrund utan att de har slöja på sig. Genom bilden visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld, menade Gustavsson.
Enligt uppgifter är det på grund av uttalanden i en intervju med Aftonbladet som hon tvingas sluta.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, sade Gustavsson till Aftonbladet.

Många har kritiserat det höjda tonläget mot Ulla Gustavsson och menar att hon har gjort rätt i sin markering mot hedersförtryck. Riksidrottsförbundet, menar man, borde i stället ha tagit fram riktlinjer för vad som gäller angående slöjbärandet och tills vidare tillåtit varje idrottsledare att ha sin egen uppfattning.

Riksidrottsförbundet var dessutom tydligen inne på samma spår som Gustavsson och tog bort bilden. Dess ordförande Björn Eriksson menade även, att den var illa vald, något som visar att bilden inte var oproblematisk.

Ulla Gustavsson har i en debattartikel i Dagens Samhälle också fått stöd av en stor grupp debattörer, bland annat Sara Mohammad, som är aktiva för muslimska kvinnors rättigheter.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!