Simförbundet ordförande sparkades efter kritik mot slöjor på barn

publicerad 14 februari 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Ulla Gustavsson får sparken som ordförande för Svenska simförbundet. Skälet är en diskussion som har uppstått efter det att en bild av en flicka med slöja lades ut på Riksidrottsförbundets hemsida. Det rapporterar DN.

Ulla Gustavsson tyckte inte om bilden och sade sig hellre vilja visa flickor med invandrarbakgrund utan att de har slöja på sig. Genom bilden visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld, menade Gustavsson.

Enligt uppgifter är det på grund av uttalanden i en intervju med Aftonbladet som hon tvingas sluta.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, sade Gustavsson till Aftonbladet.

Många har kritiserat det höjda tonläget mot Ulla Gustavsson och menar att hon har gjort rätt i sin markering mot hedersförtryck. Riksidrottsförbundet, menar man, borde i stället ha tagit fram riktlinjer för vad som gäller angående slöjbärandet och tills vidare tillåtit varje idrottsledare att ha sin egen uppfattning.

Riksidrottsförbundet var dessutom tydligen inne på samma spår som Gustavsson och tog bort bilden. Dess ordförande Björn Eriksson menade även, att den var illa vald, något som visar att bilden inte var oproblematisk.

Ulla Gustavsson har i en debattartikel i Dagens Samhälle också fått stöd av en stor grupp debattörer, bland annat Sara Mohammad, som är aktiva för muslimska kvinnors rättigheter.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!