Siljans Chark upphör med halalslakt

publicerad 28 augusti 2016

Det Dalabaserade slakt- och charkuteriföretaget Siljans Chark har beslutat att upphöra med halalslakt. Företaget har tidigare utfört legoslakt av kött enligt de metoder för halal som är tillåtna i Sverige.

Det delvis bondeägda Siljans Charks har sitt stora slakteri på Ickholmen utanför Rättvik. Företaget hävdar att man följer svensk djuromsorg och lagstiftning med bedövning och övriga regler. Man har dock bedrivit halalslakt enligt de metoder som är tillåtna i Sverige. Skillnaden mellan vanlig slakt och halalslakt i Sverige är att en Imam läser en bön över djuret vid slakten vilket skiljer sig från ortodox halalslakt och kosherslakt.

Granskning Sverige har under sommaren konfronterat företaget om varför de bedrivit halalslakt i sina lokaler och Siljans Chark har nu meddelat att man upphör med den kontroversiella slaktmetoden. Företaget vill inte motivera sitt beslut när Granskning Sverige ställer frågan, men mycket tyder på att det blivit för mycket negativ uppmärksamhet kring slaktmetoden. Företaget fick tidigare bland annat svara på frågor om de inte bidrar till islamiseringsprocessen i Sverige.

Företaget fick även tidigare under sommaren kritik då det uppdagades att lamm fått otillräcklig bedövning i samband med halalslakt.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.