Sida hotar organisationer som inte utför aborter

publicerad 11 juli 2017
Sidas generaldirektör Carin Jämtin

Organisationer som går med på USA:s president Donald Trumps nya direktiv om aborter kommer inte att få några bidragspengar från Sida, enligt generaldirektören Carin Jämtin.

Efter att Donald Trump blev amerikansk president skrev han under ett dekret om att frysa biståndet till utländska organisationer som utför aborter. De organisationer som vill fortsätta få bidrag från USA måste därmed upphöra med aborterna.

Men den svenska biståndsmyndigheten Sida svarar nu med att sätta press på organisationer som går med på Trumps nya direktiv. Bland annat kommer man att dra in biståndet till de organisationer som slutar med aborter.

– Sidas SRHR-stöd kan vi inte kompromissa om. Det här handlar om att kvinnor själva ska ha rätt att bestämma när, och om, de vill ha barn och hur många barn de vill ha. Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är en förutsättning för att kunna gå i skolan och att kunna vara aktiv på arbetsmarknaden, säger Sidas generaldirektör Carin Jämtin i ett pressmeddelande.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.