Många unga kvinnor uppger att de utsatts för sexuella övergrepp, enligt en rapport från Folkhälsomyndigheten. En betydande andel har även upplevt fysiskt våld i samband med sex.
I Folkhälsomyndighetens enkätundersökning har 9 444 personer från 16–29 år svarat på frågor kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I den framgår att de flesta unga svenskar är nöjda med sitt sexliv och även hade positiva upplevelser av sitt senaste sextillfälle.
Nära en fjärdedel unga kvinnor, 24 procent, uppger samtidigt att de utsatts för vaginal, anal eller oral penetration mot sin vilja. Dessutom uppger 19 procent att de utsatts för någon form av fysiskt våld under sex.
̶ Att så många unga utsatts för sexuellt våld och våld i samband med sex är alarmerande och oacceptabelt. Det är uppenbart att fler och effektivare våldsförebyggande insatser behövs. Även för hedersrelaterat våld och förtryck behöver vi förstärka förebyggande insatser, riskbedömningar och stöd, säger Olivia Wigzell, Folkhälsomyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.
Hedersrelaterat våld och förtryck
Ungefär en tiondel uppger att de utsatts för hedersrelaterat våld och förtryck. Det kan handla om familjens krav på partnerns kön, etnicitet eller religion, eller att avstå från sex före äktenskapet.
Undersökningen visar också att 45 procent unga haft sex utan kondom med en ny eller tillfällig partner det senaste året. Andelen är ungefär lika mellan könen men högre bland yngre. Dessutom har 19 procent av männen och 37 procent av kvinnorna låtit testa sig för sexuellt överförda infektioner under det senaste året.
– Vi tolkar resultatet som att kondomanvändningen är för låg, och att alltför många unga utsätter sig för risker för sexuellt överförda infektioner och oönskade graviditeter där kondom skulle kunna skydda. Även den låga graden av testning medför en risk för spridning av sexuellt överförda infektioner, säger Lennie Lindberg, avdelningschef.