Sexuella övergrepp mot barn ökar kraftigt under coronapandemin

publicerad 11 maj 2020

En färsk studie från Karolinska Institutet visar att sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt som en följd av samhällsrestriktionerna under coronapandemin. 

Runtom i världen har nedstängning och social isolering införts för att minska smittspridningen av coronaviruset. En indirekt konsekvens av restriktionerna är en kraftig ökning av sexuella övergrepp mot barn, som sedan filmas och sprids på nätet. Det visar en färsk studie från Karolinska Institutet (KI).

Forskaren Christoffer Rahmnro, forskare vid KI, anger att oro för pandemin, försämrad ekonomi, förlusten av sitt jobb och därtill behöva sitta instängd i sitt hem är faktorer som triggar ett förövarbeteende.
– Det är också fler barn som är hemma och uppkopplade, kanske för första gången via sin skola. Det är den perfekta stormen för den här typen av miljö, säger han.

Ett av syftena med studien är att försöka nå ut till pedofilerna på nätet och med psykiatrisk hjälp få dem att sluta med övergreppen. Forskaren Elin Söderkvist närvarar därför i chattforumen på det så kallade Darknet där gärningsmännen sprider sitt inspelade material.


 


Liknande artiklar: