Sexuella övergrepp mot barn ökar kraftigt under coronapandemin

publicerad 11 maj 2020

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


En färsk studie från Karolinska Institutet visar att sexuella övergrepp mot barn har ökat kraftigt som en följd av samhällsrestriktionerna under coronapandemin. 

Runtom i världen har nedstängning och social isolering införts för att minska smittspridningen av coronaviruset. En indirekt konsekvens av restriktionerna är en kraftig ökning av sexuella övergrepp mot barn, som sedan filmas och sprids på nätet. Det visar en färsk studie från Karolinska Institutet (KI).

Forskaren Christoffer Rahmnro, forskare vid KI, anger att oro för pandemin, försämrad ekonomi, förlusten av sitt jobb och därtill behöva sitta instängd i sitt hem är faktorer som triggar ett förövarbeteende.

– Det är också fler barn som är hemma och uppkopplade, kanske för första gången via sin skola. Det är den perfekta stormen för den här typen av miljö, säger han.

Ett av syftena med studien är att försöka nå ut till pedofilerna på nätet och med psykiatrisk hjälp få dem att sluta med övergreppen. Forskaren Elin Söderkvist närvarar därför i chattforumen på det så kallade Darknet där gärningsmännen sprider sitt inspelade material.

– När allt började stängas ner såg jag en tydlig ökning i antalet inloggade. På ett utav de större forumen, där det brukade vara mellan 100-150 personer, är det nu mellan 3-400 personer inloggade, säger hon.

Söderkvist beskriver tonen i chattforumen som allt aggressivare och säger att tips om hur distansundervisade barn ska kunna utnyttjas delas flitigt.

Enligt Christoffer Rahm är personerna på forumen grova övergreppspersoner som är oerhört engagerade.

– I snitt 7,5 timmar per vecka sitter de framför skärmen och delar material med varandra. Barnen de tittar på är i snitt 6 år gamla och materialet som de väljer att titta på är av den allra grövsta formen enligt skalan som polisen använder, säger han.

Eftersom studien bedrivs på engelska och sker via Darknet är det omöjligt för de att veta var i världen personerna befinner sig. Men det vore naivt att tro att ökningen inte också gäller Sverige, enligt Rahm.

Hittills har personerna bakom studien lyckats rekrytera 50 pedofiler till projektet. Men förhoppningen är att hjälpa ännu fler innan denna fas av studien avslutas vid årsskiftet.

 

Källa: SVT

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!