SD: Vi stödjer inte Kinberg Batra utan förhandlingar

publicerad 29 maj 2017

Sverigedemokraterna tänker rösta emot en Moderatbudget efter nästa riksdagsval om Moderaterna inte vill förhandla med partiet.

Efter riksdagsvalet 2014 valde Sverigedemokraterna, med vikarierade partiledaren Mattias Karlsson, att fälla den rödgröna regeringens budget genom att rösta för Alliansens budget. Detta ledde till att statsminister Stefan Löfven först utlyste nyval för att senare komma fram till Decemberöverrenskommelsen, DÖ, som omfattade alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Inför riksdagsvalet 2018 kräver Sverigedemokraterna, som nästan fördubblat sitt stöd i opinionen jämfört med valet 2014, inflytande. Därför hotar man nu Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra med att rösta ner en Moderatbudget om hon skulle bli statsminister.

För vår del så är det orimligt att släppa fram en statsministerkandidat fullt ut om vi till och med är det större partiet utan några som helst förhandlingar. Om vi inte har någon som helst förhandlingar, någon som helst insyn i vilken slags regering hon tänker bilda då är det orimligt för oss att stödja henne som statsminister, säger Paula Bieler, SD:s integrationspolitiska talesperson, i en intervju med SVT.

Anna Kinberg Batra uppmärksammades tidigare i år när hon uttryckte sig positivt om att diskutera särskilda frågor med Sverigedemokraterna, vilket ledde till stor kritik från Allianskollegorna Centerpartiet och Liberalerna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.