SD välkomnar flyktingar från Ukraina – men “ska inte integreras”

Kriget i Ukraina

publicerad 28 mars 2022
- av Isac Boman

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson slår fast att flyktingar från Ukraina inte omfattas av det flyktingstopp som partiet förespråkar – men menar att de som kommer till Sverige från Ukraina inte heller ska integreras och bör återvända till sina hemländer så fort som möjligt.

– Det är inte oproblematiskt, det är tillfälligt. Vi ska inte integrera de här människorna, det är inte planen. Planen är att de ska återvända så fort som möjligt, säger han i en längre intervju med Schibsted-tidningen Aftonbladet.

Åkesson menar att politiken inom Sverigedemokraterna inte är omstridd på detta område och att det inte är några märkligheter att välkomna verkliga flyktingar från ett europeiskt land med utgångspunkten att målet tids nog är att de ska kunna återvända till sitt hemland.

– Jag kanske inte behöver förklara det för partiet. Däremot kanske jag behöver förklara för medierna och för väljarna, att det här har varit vår politik hela tiden. Nu är vi där vi inte trodde att vi skulle hamna, ett krig i vårt närområde.

I flera svenska kommuner där SD är med och styr håller man just nu på för fullt att förbereda sig för ett flyktingmottagande – någonting som fått partiets politiska motståndare att uttrycka ogillande genom att anklaga Sverigedemokraterna för att vara hycklande och rasistiskt. Åkesson själv är dock övertygad om att partiets väljare förstår att flyktingar från Ukrainakriget och den tidigare dominerande migrationen är helt olika frågor.

– Våra väljare är väldigt medvetna om vår politik och det är skillnad på människor som flyr över en hel kontinent och människor som flyr från ett nästan grannland.

SD och Jimmie Åkesson säger samtidigt att man vill gå med i Nato. Under den kommande valkonferensen vill partiledningen bland annat att ombuden ska rösta ja till att ge partiledningen möjlighet att ta ett snabbt beslut att gå med i den USA-dominerade militärpakten – om man bedömer att detta blir nödvändigt.

Tidigare har partiet varit uttalade motståndare till att gå med i militäralliansen och förespråkat en neutral säkerhetspolitisk linje.

– Jag är inte för ett svenskt Nato-medlemskap i grunden, men vi kan hamna där om till exempel Finland bestämmer sig för att gå med. Då måste vi gå med, hävdar Åkesson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!