SD svänger om Nato – kan stödja svenskt medlemskap

Det nya kalla kriget

publicerad 7 mars 2022
- av Jan Sundstedt
Aron Emilsson, Sverigedemokraternas utrikespolitiske talesman.

Sverigedemokraterna utesluter nu inte att man kommer att stödja ett svenskt medlemskap i den internationella militäralliansen Nato, meddelar partiets utrikespolitiske talesman Aron Emilsson.

SD har sedan tidigare backat och vänt i de allra flesta frågor, men har fram tills nu åtminstone på pappret behållit en delvis avvisande hållning gentemot Nato.

Aron Emilsson förklarar dock nu i en intervju med skattefinansierade Sveriges Radio att det är kriget i Ukraina som har fått partiet att svänga och att om vårt grannland Finland väljer att gå med i Nato så ”ställs frågan i ett helt annat ljus” även för Sveriges del.


Annonser:


– Här och nu, timme för timme, behöver vi följa den säkerhetspolitiska utvecklingen, och är det så att indikationerna stämmer – att en majoritet i Finland svänger, och vi ser ett närmande av ett finskt medlemskap, så ställs frågan i ett helt annat ljus, här och nu.

Historiskt har SD varit tydliga motståndare till att gå med i Nato. Enligt Emilsson är partiet nu i och med kriget i Ukraina dock öppna för de flesta typer av säkerhetspolitiska samarbeten.

– Vi analyserar läget nu, timme för timme mer eller mindre, tittar på Natofrågan, tittar på andra säkerhetspolitiska samarbeten och vad vi kan göra. Det är klart att allt ställs i ett helt annat ljus just nu.

– Det går inte att utesluta någonting i det extrema säkerhetspolitiska läget som råder. Då måste man höja blicken och perspektiven från antaganden och analyser som man gjort i ett helt annat skede, innan 24 februari, fortsätter han.

I nuläget vill Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna att Sverige ska gå med i Nato. Om SD ansluter sig till den skaran så innebär det att det finns en svensk riksdagsmajoritet för medlemskap.

– Det behöver göras en ordentlig genomlysning av vad ett svenskt Natomedlemskap skulle betyda, med skäl både för och emot. Sedan behöver vi pröva det här mellan partierna. Vi lever i ett nytt läge, en ny verklighet, hävdar Aron Emilsson vidare.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.