SD-politiker får rätt mot fackförbund

publicerad 4 mars 2021
- av Isac Boman
Mats Fredlund (SD).

Sverigedemokraten Mats Fredlund slängdes ut ur fackförbundet Transport eftersom han var politiskt aktiv. Idag beslutade dock Stockholms tingsrätt att uteslutningen var ogiltig och att Fredlund inte bryter mot förbundets stadgar genom att samtidigt vara politiskt engagerad för SD.

Transportarbetareförbundet påbörjade ett uteslutningsärende av Fredlund redan när han valdes in som kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Kiruna eftersom man menade att SD-politiker inte samtidigt kan vara medlemmar i förbundet.

Fredlund valde dock att inte vika sig och drog fackförbundet till domstol för att återfå sitt medlemskap och under torsdagen stod det klart att han får rätt. Domstolen ogiltigförklarar nämligen uteslutningen, skriver den judiskägda Bonniertidningen Dagens Nyheter.

Tingsrätten har härefter bedömt att förbundet genom den bevisning som lagts fram inte har visat att Mats Fredlund genom sitt förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna bedriver eller stöder med förbundets stadgar oförenlig verksamhet. Eftersom förbundet inte har förmått visa att Mats Fredlund gjort sig skyldig till något som enligt förbundets stadgar berättigat förbundet att utesluta honom ogiltigförklarar tingsrätten beslutet om uteslutning”, står det i domen.

Fredlund blev inte oväntat mycket belåten över domen och menar att det var det enda moraliskt riktiga beskedet.

– Jag anser att det är helt rätt och riktigt. Det känns mycket fint, det var förväntat för min del även om Transport säkert kommer att överklaga.

Han hade också krävt 100 000 kronor i skadestånd, men detta anspråk väljer domstolen att avslå.

I förlängningen kan domen också komma att leda till att Sverigedemokraterna som stöds av en mycket stor del av LO:s medlemmar får ökat inflytande över fackförbunden.

– Det är ett väldigt lyckat utfall. Vi hade hoppats på att få se det, att fackföreningar inte ska ha möjlighet att utesluta för att man är politiskt engagerad. Fackförbund är en speciell typ av organisation och man drabbas hårt som arbetstagare om man inte har möjlighet att vara med i facket, säger SD:s gruppledare Henrik Vinge.

Vinge förklarar vidare att han hoppas att domen innebär att Sverigedemokrater i framtiden kan komma att kunna inneha förtroendeposter inom förbunden och att medlemmar med SD-sympatier får enklare att göra sin röst hörd.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.