SD: ”Inför demokratikriterium för Nobelfesten”

publicerad 8 december 2022
- av Jan Sundstedt
Nobelfesten under 2014.

Nobelstiftelsen har länge portat Sverigedemokraterna med hänvisning till att de har en bristande ”demokratisk värdegrund”.

Nu föreslår partiets lokala politiker i Stockholm att man ändrar reglerna för uthyrning av blå salen i form av ”fördjupade demokratikriterier”, som avkräver likabehandling för riksdagens partier som hyresgäster.

På lördag är det dags för årets Nobelfest och likt tidigare år är Jimmie Åkesson eller hans parti inte inbjudna i vanlig ordning, med hänvisning till att man tillämpar en ideologisk utvärdering av gästerna som bjuds in. Det ironiseras samtidigt av bland andra tidningen Fokus, att man tydligen inte har problem varken med Kinas, Saudiarabiens och Nordkoreas värdegrund med tanke på att dessa länders ambassadörer är välkomna.

Nu kräver Sverigedemokraterna i Stockholm att reglerna ändras när det gäller uthyrning av lokalen som nobelfesten hålls i varje år. I ett förslag vill man att kommunstyrelsen ska utreda ”fördjupade demokratikriterier” som ska gälla för den som vill hyra lokalen.

Inte minst för att Nobelstiftelsen delvis finansieras med skattemedel genom olika bidrag som de har fått, säger gruppledaren Gabriel Kroon till skattefinansierade SR.

Festen hålls i vanlig ordning i blå hallen i Stockholms stadshus och förslaget man lagt fram handlar i korthet om att undvika diskriminering av riksdagspartier.

Är det så att Nobelstiftelsen väljer att porta Sverigedemokraterna, ja då kanske Blå Hallen och stadshuset väljer att porta Nobelstiftelsen, säger Kroon.

En sverigedemokrat är dock inbjuden på lördag. Bo Broman (SD) är ledamot i Sveriges riksdag och har genom sitt uppdrag som riksbanksfullmäktige fått en inbjudan.

Men det är ju tack vare att jag är sverigedemokrat som jag är inbjuden, annars hade jag ju inte haft den rollen, säger han till Schibstedtidningen Aftonbladet.

Broman funderade länge om han skulle bojkotta festen eller deltaga för att visa att sverigedemokrater också hör hemma där. Beslutet blev att närvara på lördag.

Det känns ju lite konstigt att det inte är min partiledare som blir inbjuden, utan att det är jag som blir den förste sverigedemokraten som går på Nobelfesten.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.