SCB:s mätning: Socialdemokraterna rasar och SD ökar

publicerad 5 juni 2018

Socialdemokraterna är det parti som tappat mest sedan november 2017, visar SCB:s stora partisympatiundersökning som släpptes idag. Sverigedemokraterna är det parti som ökat mest.

Under måndagen släppte SCB sin stora partisympatiundersökning inför riksdagsvalet den 9 september. Den senaste mätningen ägde rum i november ifjol och den som släpptes idag genomfördes i maj.

SCB:s nya mätning visar närmast katastrofsiffror för Socialdemokraterna som bara skulle få 28,3 procent, en tillbakagång på hela 4,3 procentenheter sedan novembermätningen. Sverigedemokraterna ökar mest av alla riksdagspartier och skulle få 18,5 procent, en ökning med 3,7 procentenheter. Detta trots att SCB:s mätningar tenderar att överskatta stödet för Socialdemokraterna och underskatta stödet för Sverigedemokraterna.

Om SCB:s partisympatiundersökning får rätt innebär det att de rödgröna får 40,0 procent av rösterna och blir därmed större än Allianspartierna, som sammanlagt får 38,6 procent, inklusive Kristdemokraterna som skulle åka ur riksdagen då man endast får 2,9 procent.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.