SAS antinordiska reklamfilm

SAS återpublicerar antinordisk reklamfilm – försvarar hatretoriken

Först tog SAS bort sin antinordiska reklamfilm efter hård kritik från allmänheten. Nu är den tillbaka och SAS står fast vid det hatiska budskapet.

Efter en massiv kritikstorm från allmänheten valde SAS att plocka bort sin antinordiska reklamfilm. Under onsdagen valde dock flygbolaget att återigen publicera den kontroversiella filmen. Samtidigt försvarar man sin hatiska retorik och försöker nu istället tysta kritiken med att stänga videons kommentarsfält.

Som Nya Dagbladet uppmärksammade tidigare under dagen tvingades SAS backa och ta bort sin reklamfilm. Detta efter att tiotusentals upprörda skandinaver på olika sociala medier tydligt uttryckte sitt missnöje över företagets fientlighet mot det nordiska och till och med hotade med bojkott.
Under onsdagen hade flygbolaget dock kommit på andra tankar och man valde att både återpublicera den gamla filmen på sin Youtube-kanal men också lägga upp en kortare variant av samma film i olika sociala medier.

SAS avfärdar den kritik man fått och hävdar istället att företaget är utsatt för en attack av politiska motståndare som vill använda filmen ”för sina egna syften”.

Mönstret i kommentarsfälten och antalet reaktioner i SAS sociala kanaler pekar på kampanjen utsatts för en attack. Vi kan inte acceptera att bli en plattform för värderingar som vi inte står för. Därför tog vi ner filmen från våra kanaler för att utvärdera situationen”, skriver SAS i ett pressmeddelande.

Konspirationsteorin om att kritikstormen mot SAS antinordiska reklamfilm är en samordnad attack bygger på att händelsen snabbt uppmärksammats av oberoende media och därtill även av ryska medier, vilket senare länkades vidare av olika konton på exempelvis Twitter. Exakt vad i detta som skulle innebära att SAS är utsatta för en attack är oklart.

SAS har inaktiverat sina kommentarsfält både på Facebook och på sin Youtube-kanal efter ett mycket stort antal kritiska kommentarer till videon.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!