Säpo placerade spion i Vänsterpartiet

publicerad 25 juni 2013

Officeraren Hans-Erik Sjöholm, 48, säger att han infiltrerade Vänsterpartiet och lämnade ut uppgifter om ledande företrädare i partiet till Säpo. Det framgår i en intervju som Aftonbladet gjort med honom.

Enligt Sjöholm gick han med i dåvarande Vänsterpartiet kommunisterna (VPK) i slutet av 80-talet för att skaffa sig information om nyckelpersoner inom den politiska vänstern.

Han berättar själv att han under stora delar av 90-­talet och in på 2000-­talet lämnade upplysningar om ledande vänsterpartister som dåvarande partisekreteraren Lars Ohly, riksdagsledamoten Jens Holm och Jonas Wikström, skriver Aftonbladet.

Dåvarande partisekreteraren och förre partiledaren Lars Ohly spionerade Säpo på. Foto: Fredrik Hjerling
Säpo spionerade på dåvarande partisekreteraren och senare partiledaren Lars Ohly. Foto: Fredrik Hjerling

Lars Ohly själv är bestört över uppgifterna som förts fram om att Hans-Erik Sjöholm lämnat ut uppgifter till Säpo.

– Säpo ska helt enkelt ge fan i att samla in uppgifter om partisekreterare i riksdagspartiet, det är helt uppåt väggarna. Jag är oerhört förvånad och väldigt kritisk, säger Ohly till Aftonbladet.

Men Säpo förnekar att man i dagsläget övervakar människor för deras politiska hemtvist. Endast vid brottsmisstanke skulle någonting sådant vara aktuellt.

– Säkerhetspolisen är inte intresserad av personers åsikter eller övertygelser. De personer eller den verksamhet vi följer eller intresserar oss för är sådan där det finns misstanke om brott, säger pressekreteraren Fredrik Nilsson till Aftonbladet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.