Samlad insats mot brottsaktiva i hela landet

publicerad 2 december 2016

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisen har gjort tillslag på flera platser i landet mot personer som begår ett stort antal brott. 29 personer misstänka för drygt 600 brott togs till förhör. Fem är fortsatt frihetsberövade.

Insatsen riktas mot de individer som för närvarande är misstänkta för många brott i Sverige. Med en samordnad hantering och planering mellan polisregionerna och åklagare, kan de misstänkta gärningspersonerna hämtas in till förhör och utredningarna färdigställas snabbare. Det gör att outredda ärenden minskar och fler brottsoffer får sina brott uppklarade.

Syftet med insatsen är att utreda och lagföra flera av de mest brottsaktiva individerna samtidigt, med målsättningen att förhindra och förebygga fortsatt brottslighet, säger Christer Nilsson, nationell insatschef, på polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Polisen har tagit fram ett nytt it-stöd som gör det lättare att se om en person är misstänkt för brott i flera regioner, polisområden eller lokalpolisområden, något som inte varit möjligt tidigare. Arbetssättet kommer nu att användas kontinuerligt.

Med det nya it-stödet kan vi samordna alla öppna misstankar som riktas mot en individ och redovisa det till åklagare vid ett tillfälle. Det spar tid och ger ett bättre utredningsresultat, säger Christer Nilsson.

Det handlar om brott som är så kallade vardagsbrott eller mängdbrott, med relativt lågt straffvärde, så som skadegörelse, stölder, våldsbrott, bedrägerier, snatterier, olaga hot, trafikbrott och narkotikabrott

Brottsaktiv är en individ som har tre eller flera öppna brottsmisstankar.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!