Anställda plågade ihjäl hönor hos Sveriges största äggproducent

publicerad 11 augusti 2020
- av Sofie Persson

Höns som plågas ihjäl hos Sveriges största äggproducent CA Cedergren har fångats på film. Företaget har tillstånd att hålla nästan 2 miljoner höns och skickar dagligen ungefär 1,2 miljoner ägg ut till bland annat Ica och Coop.

CA Cedergren ligger utanför Mönsterås och är Sveriges största äggproducent och säljer ägg från så kallade frigående höns.

Hönorna i äggindustrin avlas och manipuleras med ljus för att kunna lägga så många ägg som möjligt. När det gått cirka ett och ett halvt år är hönsens kroppar så slitna att de slaktas och byts ut mot nya hönor. Vissa hönserier dödar hönor med gas, men CA Cedergren packar hönorna i lådor och skickar dem till slakteriet. I ett djurstall ryms tiotusentals höns, men när de ska skickas till slakt får inte alltid djurtransporterna ta alla och därför måste företaget göra sig av med hönsen själva.

Det var i slutet av juni som två personer från organisationen Djurrättsalliansen blev vittnen till ett brutalt våld mot hönorna på CA Cedergren. De ser hur en av arbetarna sätter en höna i en dörröppning och slår igen dörren med full kraft. När dörren sedan öppnas flaxar hon runt på marken och plockas sedan upp för att slängas i en container. Sedan går en arbetare fram till containern och slår i den med en påle upprepade gånger samtidigt som hönan skriker för sitt liv. Till slut tystnar hon och slagen upphör. De såg även hur en annan arbetare slog hönor med träpålar upprepade gånger samtidigt som de skrek. Allt detta fångades på film.

 

Hönornas skrik var det värsta jag hört, ren och skär dödsångest. Hönorna levde fortfarande när de kastades i en container och vi såg hur de försökte ta sig ur den men inte orkade efter alla slag. Det var chockerande att se hur någon kan utsätta andra individer för sådan enorm grymhet, säger Hanna Gisslén, ett av vittnena till händelsen.

Äggen från CA Cedergren marknadsförs av Dava Foods sedan januari 2020 och går under namnet Lantägg. Sedan samarbetet började utgör Lantägg ungefär 45-50 procent av marknaden av ägg från ”frigående höns inomhus” i Sverige. Gisslén riktar även allmän kritik mot beteckningen “frigående höns” för den typ av miljö det åsyftar.

Vad ser människor framför sig när de hör orden ”frigående” och ”lantägg”? Antagligen inte ett enormt industrikomplex med över en miljon hönor som trängs i smutsiga, illaluktande, högljudda stallar. Många människor tar idag ställning mot burägg, men frigående innebär bara en annan typ av bur, det är ingen miljö som en höna någonsin skulle välja, säger hon.

I äggfabrikerna tvingas hönorna dela på ett litet utrymme med tiotusentals andra hönor. I naturen lever hönor i små flockar så det främjar inte deras naturliga beteende. Äggproduktionen är krävande för deras kroppar och många hönor drabbas av sjukdomar. På Djurrättsalliansens sida Äggfabriken kan du ta del av hur verkligheten ser ut för hönor i Sverige.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!