Sabuni anklagas för att springa lobbyisters ärenden

publicerad 21 maj 2020
- av Markus Andersson
Nyamko Sabuni

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anklagas för att springa näringslivets ärenden och arbeta på uppdrag av lobbyister från Scania, snarare än sina egna väljare och det svenska folket.

Anklagelserna har bland annat handlat om att Sabunis första löfte som partiledare att tillsätta en kommission för elektrifiering av transportsektorn inte ska ha varit hennes eget förslag, utan en idé som är framtagen av lastbilstillverkaren Scania och och den tidigare partisekreteraren för liberalerna Johan Jakobsson som numera driver PR-byrån Nordic Public Affairs.

Denna PR-byrå ska ha varit drivande i att få Nyamko Sabuni vald till partiledare och försökt påverka både henne och partiet i olika frågor, exempelvis kärnkraften och att godkänna Ulf Kristersson (M) som statsminister.

En annan lobbyist, den tidigare partiledaren Lars Leijonborg, som även han är anställd på en kommunikationsfirma, ska ha skrivit flera av Sabunis tal.

– Jag träffar partikamrater och diskuterar partiets politik med dem, och var de sen jobbar är sekundärt, kommenterar Nyamko Sabuni det hela i SR.

Johan Jakobsson, som också är ansvarig för kommunikation och opinionsbildning på Svensk Näringsliv, ska generellt haft mycket stort inflytande över Liberalernas politik och fått dem att ta ställning i politiska frågor samtidigt som han arbetat på uppdrag av bland andra lastbilstillverkaren Scania. Detta ser dock Sabuni inga problem med.

– Är det inte förmätet att utgå från att partiaktiva som har gått över till lobbyistbranschen inte kan skilja från sin partitillhörighet och det de försörjer sig på? frågar hon sig.

Hon erkänner dock att hon diskuterat frågan om en elektrifieringskommission med Jakobsson, men hävdar att hon inte känt till att han fått i uppdrag av Scania att ta fram en rapport i samma ämne.

– Vi satt en grupp partister och diskuterade den här frågan. Johan Jakobsson  var en i den här gruppen, så det förnekar jag inte alls. Men jag vill säga det att jag visste inte om att Johan hade skrivit en rapport och jag kände till att industrin har efterfrågat en plattform långt innan. Att Johan Jakobsson har skrivit en rapport som han har lobbat hos mig är en efterkonstruktion. Jag kommer själv från industrin och visste själv vad som pågick, säger hon till TT.

Syftet med den elektrifieringskommission som Liberalerna vill få till stånd är att ”främja och samordna insatser för elektrifiering av vägtransporter genom både elvägar och snabbladdinfrastruktur” samt ”belysa finansieringsfrågor och effekter på elförsörjningen”.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!