Så kan du förhindra bostadsinbrott

publicerad 20 juli 2017

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det finns saker du kan göra för att öka inbrottsskyddet och göra det svårare för tjuven att göra inbrott i din bostad under din semester.

Nu i semestertider reser många bort, både kortare och längre tid. Det innebär samtidigt att många bostäder står tomma och utan bevakning, tillfällen som inbrottstjuvar låter sig utnyttja för att begå brott. Ett bra sätt att förhindra inbrott är att låta det se ut som om du är hemma.

– Är tjuven rädd för att du ska komma hem när som helst är chansen större att han eller hon avstår från det planerade försök att bryta sig in i dit hem, säger Tomas Håkansson, verksamhetsspecialist på mängdbrott hos Utvecklingscentrum Syd på Nationella operativa avdelningen.

Gör det svårt för tjuven
Andra förebyggande åtgärder är att göra det så svårt som möjligt för inbrottstjuven med lås av god kvalitet på alla dörrar. Glöm inte garage och uteförråd om du förvarar värdefulla saker där eller om de kan användas för att ta sig vidare in i bostaden. Även trädgårdsstegen behöver låsas fast eller förvaras så att den inte kan användas för att ta sig in.

Om tjuven ändå tar sig in, se till att det är minst lika svårt att ta sig ut med eventuellt stöldgods som det var att ta sig in. Du kan också använda MärkDNA för att göra dina värdesaker mindre attraktiva att stjäla. Samtidigt blir det lättare att identifiera föremålen så att du lättare kan få tillbaka dem om de stjäls.

Du kan köpa MärkDNA via ditt försäkringsbolag och med i köpet följer dekaler och skyltar som du sätter upp på dörrar och fönster. Skyltarna signalerar att här är värdeföremålen märkta med MärkDNA, vilket har en avskräckande effekt på tjuven, säger Tomas Håkansson.

Prata med dina grannar
En väl fungerande grannsamverkan är ett bra sätt att förebygga bostadsinbrott. Tala därför om för dina närmsta grannar att du kommer att vara bortrest ett tag. Grannars nyfikenhet och engagemang bryter den anonymitet som inbrott och stölder sker i skydd av. Vare sig du bor i ett villaområde eller i lägenhet blir grannarnas uppmärksamhet ett effektivt larmsystem som avskräcker tjuven.

Grannsamverkan är den mest effektiva brottsförebyggande metoden. Ju mer rörelse i och runt din bostad desto bättre, säger Tomas Håkansson.

Du kan läsa mer om hur du förhindrar inbrott, grannsamverkan och MärkDNA på polisen.se/Skydda dig mot bostadsinbrott.

Se också filmerna:

Så fungerar MärkDNA och Brottsplats undersökning efter bostadsinbrott.

Till sist, om du misstänker ett inbrottsförsök, ring 112.

 

 

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!