S vill förbjuda religiösa friskolor – så länge de inte är judiska

Den judiska lobbyn

publicerad 16 november 2021
- av Per Nordin

Socialdemokraterna deklarerar öppet och tydligt att de har för avsikt att stänga de religiösa friskolorna i Sverige – förutom de skolor som är judiska. Statsminister Stefan Löfven försäkrar att de judiska skolornas verksamhet inte ska påverkas av kommande lagar och regelverk som socialdemokraterna däremot vill ska innebära slutet för andra religiösa friskolor i Sverige.

På sin hemsida skriver Socialdemokraterna att man vill förbjuda religiösa friskolor och att ”syftet med svensk skola ska varken vara vinst eller religiös påverkan”. I en intervju med Willy Silberstein på Judisk Krönika förtydligar dock Stefan Löfven att judiska skolor inte ska omfattas av förbudet.

– Det har aldrig varit meningen att försvåra för till exempel Hillelskolan. Om det krävs så får vi förtydliga att begränsningar av religiösa friskolor absolut inte ska försvåra för judiska friskolor, meddelar han och förtydligar att när S lovat att förbjuda religiösa skolor så har man aldrig syftat på judiska skolor.

Stefan Löfven, som nyligen fått pris av Judiska församlingen i Stockholm och hyllats för sitt arbete ”för att Förintelsens offer inte ska glömmas och för att motverka antisemitismen och rasismen i dagens samhälle”, anser också att ”judiskt liv” måste få en ”starkare, mer synlig närvaro i majoritetssamhället” – bland annat för att bekämpa svenskarnas ”antisemitism” som man beskrivit som ett stort problem.

Han försäkrar också Willy Silberstein att hans efterträdare som S-ledare, Magdalena Andersson även hon är mycket intresserad av judiska frågor. Tidigare har även gymnasieminister Anna Ekström och civilminister Ardalan Shekarabi från Socialdemokraterna meddelat att judiska skolor ska undantas från förbudet man ska implementera för andra religiösa friskolor.

– Svensk skola ska styras utav pedagoger och lärare, inte av präster och imamer, säger Shekarabi.

Till pedagoger och lärare ska därtill således alltså rabbiner komma att tilläggas mot bakgrund av att särskilda regler ska gälla för judiska skolor.

– Det finns särskilda regler för de minoriteter vi har i Sverige. Den judiska minoriteten skyddas i den lagstiftningen och det innebär att de kommer att kunna behålla sin struktur med särskilda utbildningar, säger Shekarabi.

Ekström motiverar saken med att ”så vitt hon vet” saknar de judiska skolorna ”religiös inriktning” och ska mot den bakgrunden inte beröras av S krav på förbud.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!