Rödgröna överens om vinsttak i välfärden

publicerad 19 januari 2018
Arkivbild

Regeringen och Vänsterpartiet har kommit överens om att begränsa de vinster som privata välfärdsaktörer kan ta ut.

Det handlar om företag inom socialtjänsten, assistansersättningen och skollagsreglerad verksamhet som tar emot offentlig finansiering. Vid en presskonferens i riksdagen på fredagsförmiddagen presenterades det gemensamma förslaget av civilminister Ardalan Shekarabi (S) och Jonas Sjöstedt (V).

Förslaget går bland annat ut på att det ska krävas ett tillstånd för privata vårdföretag för att få ta emot offentlig finansiering. För vinstuttag kommer en begränsning införas på statslåneräntan plus 7 procent av det operativa kapitalet.

– Med en sån här lagstiftning blir det här en bransch som är ointressant för riskkapitalbolag, säger Jonas Sjöstedt på presskonferensen.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 2 januari 2019. Innan dess måste riksdagen rösta i frågan och Alliansen är sedan tidigare emot ett vinsttak. Även Sverigedemokraterna har uttryckt sig skeptiska till ett förslag om ett vinsttak i välfärden.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.