Inrikes

Rekordmånga beslag av tårgas och pepparsprejer

Bild på laglig försvarsspray som dock är klart mindre effektiv än tårgas och pepparsprejer.

Hittills i år har Tullverket gjort nästan 200 procent fler beslag av tårgas- och pepparsprejer än föregående år. Oro och otrygghet i samhället tros vara orsaken.

Tullverkets beslagsstatistik fram till och med 31 oktober i år visar på små förändringar för de flesta vapenslag, med ett undantag: införseln till landet av tårgas- och pepparsprejer har ökat kraftigt.
Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid enheten Nationell samordning vid Tullverket, är förklaringen en ökad oro och otrygghet i samhället.

– När folk vill kunna försvara sig väljer man normalt inte skjutvapen utan istället tårgas eller pepparsprej, säger Karlsson.

Hittills i år har man beslagtagit 615 sådana produkter jämfört med 226 under hela förra året.

Tårgas- och pepparsprejer är förbjudna att använda i Sverige, men många svenskar tycks ändå göra bedömningen att det är bättre att riskera ett bötesstraff och kunna försvara sig än att riskera att råka illa ut vid ett överfall.

Den största delen av alla skyddssprejer smugglas in genom södra Sverige, antingen från Danmark där det är tillåtet att ha pepparsprej i hemmet eller från Tyskland där de är licensfria.

Samtidigt bedöms det finnas ett mörkertal då det är en utmaning att avslöja smugglarna.

– Våra hundar är inte tränade på pepparsprej. Det är heller inte säkert att sprejerna genomlyses i en röntgen utan de kan se ut som vilken behållare som helst. Ofta är det så att man har en känd mottagare eller slumpen som gör att vi tar dem, säger Jonas Karlsson.

 

Källa: Aftonbladet

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!