Rekordmånga beslag av tårgas och pepparsprejer

publicerad 18 november 2019
Bild på laglig försvarsspray som dock är klart mindre effektiv än tårgas och pepparsprejer.

Hittills i år har Tullverket gjort nästan 200 procent fler beslag av tårgas- och pepparsprejer än föregående år. Oro och otrygghet i samhället tros vara orsaken.

Tullverkets beslagsstatistik fram till och med 31 oktober i år visar på små förändringar för de flesta vapenslag, med ett undantag: införseln till landet av tårgas- och pepparsprejer har ökat kraftigt.

Enligt Jonas Karlsson, sakkunnig vid enheten Nationell samordning vid Tullverket, är förklaringen en ökad oro och otrygghet i samhället.

– När folk vill kunna försvara sig väljer man normalt inte skjutvapen utan istället tårgas eller pepparsprej, säger Karlsson.

Hittills i år har man beslagtagit 615 sådana produkter jämfört med 226 under hela förra året.

Tårgas- och pepparsprejer är förbjudna att använda i Sverige, men många svenskar tycks ändå göra bedömningen att det är bättre att riskera ett bötesstraff och kunna försvara sig än att riskera att råka illa ut vid ett överfall.

Den största delen av alla skyddssprejer smugglas in genom södra Sverige, antingen från Danmark där det är tillåtet att ha pepparsprej i hemmet eller från Tyskland där de är licensfria.

Samtidigt bedöms det finnas ett mörkertal då det är en utmaning att avslöja smugglarna.

– Våra hundar är inte tränade på pepparsprej. Det är heller inte säkert att sprejerna genomlyses i en röntgen utan de kan se ut som vilken behållare som helst. Ofta är det så att man har en känd mottagare eller slumpen som gör att vi tar dem, säger Jonas Karlsson.

 

Källa: Aftonbladet
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.