Region Värmland hånas för politiskt korrekt amningskampanj

publicerad 24 oktober 2022
- av Redaktionen
Region Värmlands val av illustration har förbluffat många.

I ett Instagram-inlägg som illustreras av en ammande svart kvinna, en svart man med bröst från vilka det skall antas komma ut mjölk med hjälp av en bröstpump, samt en vårdanställd med slöja, deklarerar Region Värmland att även män och transpersoner minsann kan amma sina barn.

Regionens politiskt korrekta tilltag hånas och häcklas nu på sociala medier där många menar att ansvariga för kampanjen visar omdömeslöshet.

Det finns starka normer kring amning, och därför vill vi påminna om att: Du kan välja att amma oavsett om du är cis- eller transperson och oavsett om du fött barnet eller inte. Förutsättningarna för att få igång en mjölkproduktion varierar dock, bland annat beroende på vilka hormonnivåer du har i kroppen”, skriver regionen bland annat i det uppmärksammade inlägget.

På illustrationen till regionens information syns en sjukhusanställd klädd i slöja som frågar om det är den svarte mannen som pumpar mjölk med hjälp av en bröstpump eller den svarta kvinnan som har barnet vid sitt bröst som ska amma barnet – och båda ler och sträcker glatt upp händerna.

 

Visa detta inlägg på Instagram

 

Ett inlägg delat av Region Värmland (@regionvarmland)

Alla håller dock inte med Region Värmland om att det är naturligt för män att amma barn och många tycks anse att kampanjen är både märklig och osmaklig.

Värmland, hur fasiken mår ni? Män kan inte amma!”, skriver Henrik Brodin.

Är detta en seriös sida?” undrar Lazo84.

Dårar”, kommenterar isakjosuawendesten.

Att män ska kunna föda barn, amma och göra andra saker som traditionellt ansetts vara exklusiva för kvinnor – och vice versa, har länge varit en mycket viktig fråga för hbtq-rörelsen. Huruvida det är lobbyverksamhet från denna som fått Region Värmland att lansera sin amningskampanj för män – eller om ansvariga själva kommit på idén framgår dock inte.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.