Region Jämtland Härjedalen tvingas skära ned med 100 miljoner

publicerad 4 maj 2018

Region Jämtland Härjedalen ska på kort tid spara 100 miljoner kronor. För att klara av nedskärningarna tvingas, bland annat, personalen på Östersunds sjukhus arbeta varannan helg.

Att tvinga anställda att jobba varannan helg kommer sannolikt att leda till fler uppsägningar.

Vi har redan fått signaler om medlemmar som pratar om att avsluta sina anställningar för att i stället söka sig till bemanningsföretag, säger Roger Bergebo som är ordförande i Vårdförbundets avdelning i Jämtland, till tidningen Vårdfokus.

Nedskärningarna innebär bland annat:

  • Antalet medarbetare ska minska med cirka 100 personer, i första hand visstidsanställda.
  • Anställningsstopp i hela regionen.
  • Distriktssköterskemottagningen i Ås avvecklas, en hälsocentral i den invandrartäta stadsdelen Torvalla stängs till sommaren samt att Kälarne hälsocentral omvandlas till en filial.
  • Personalen på Östersunds sjukhus kommer att behöva jobba varannan helg. Detta drabbar i första hand undersköterskorna, sjuksköterskorna och barnmorskorna.

 

Roger Bergebo påpekar att det inte bara är på Östersunds sjukhus som personalen får sämre scheman utan inom alla dygnet runt-verksamheter i regionen.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.