Regeringen vill ”stärka demokratin” – tillsammans med antinationalister

publicerad 25 februari 2022
- av Isac Boman
Emma Frans och Lena Posner-Körösi.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


19 462 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringstillsatta “Kommittén Demokratin 100 år” påstår sig arbeta för en starkare svensk demokrati. I praktiken är gruppen dock starkt ideologiskt präglad av bland annat ökända antinationalister som driver på för ytterligare bekämpning av invandringskritik.

För ett drygt år sedan lät Sveriges regering meddela att man, för att uppmärksamma att det är 100 år sedan kvinnor och män för första gången fick rösta i riksdagsval, drar igång en nationell satsning på temat – som bland annat inkluderar en kommitté ”som ska planera, samordna och genomföra en samling av insatser och aktiviteter för en stark demokrati”.

Kommittén Demokratin 100 år har bland annat tagit fram en ”deklaration för en stark demokrati” som man menar syftar till att ”samla och engagera de krafter som stödjer demokratin som styrelseskick”.

De aktörer som undertecknar deklarationen tar ställning för alla människors lika värde, de grundläggande fri- och rättigheterna och rättsstatens principer och tar avstånd från diskriminering, extremism, främlingsfientlighet, korruption och rasism”, skriver man på sin hemsida.

I praktiken lär dock fokus på demokratin som styrelseskick med fri opinionsbildning och majoritetsstyre inte bli framträdande i någon högre utsträckning. Företrädarnas egna utspel och bakgrund vittnar om att syftet med kampanjen huvudsakligen är att bekämpa avvikande politiska uppfattningar där särskilt nationalister ses som ideologiska motståndare.

Ordföranden Peter Örn har en bakgrund som partisekreterare för Folkpartiet (numera Liberalerna), generalsekreterare för Röda Korset samt ordförande för den av regeringen tillsatta grupp som analyserade Estoniakatastrofen.

Som ”demokratiambassadör” noteras också epidemiologen Emma Frans som på sociala medier bland annat kallat den franska politikern Marine Le Pen för ”Frankrikes tjej-Hitler”, anklagat nationalistiska Alternativ för Sverige för att vara ”nazister” och förfasat sig över att de rikaste männen i världen är vita män.

En annan ”demokratiambassadör” i kommittén är Lena Posner-Körösi – som är helt öppen med att hon vill kriminalisera politiskt oliktänkande vars uppfattningar hon själv ogillar.

Politikerna borde allvarligt överväga att förbjuda nazistiska organisationer som NMR, precis som man gjort i Tyskland, och att också se till att den lagstiftning som redan finns vad avser hets mot folkgrupp fullt ut efterlevs”, skriver hon i en debattartikel tillsammans med Gabriel Urwitz.

Hon anser att även om rätten att demonstrera är grundlagsskyddad och en ”grundpelare i ett demokratiskt samhälle” så bör inte denna rätt gälla för organisationer som enligt Posner-Körösi vill ”avskaffa demokratin och införa ett totalitärt samhälle och ta livet av oss judar och andra minoriteter”.

Rätten att mötas och demonstrera får enligt regeringsformen begränsas i lag, men bara om det är nödvändigt, till exempel på grund av ordning och säkerhet. Här finns möjlighet att skärpa skrivningen så att djupt antidemokratiska våldsorganisationer förbjuds eller polisen ges större möjligheter att inte bevilja demonstrationstillstånd”, skriver hon vidare.

Posner-Körösi har en mångårig bakgrund som ordförande i Judiska församlingen i Stockholm och i Judiska centralrådet. Hon är också ordförande för folkhögskolan Paideia – The European Institute for Jewish Studies in Sweden i Stockholm samt grundare av föreningen Amanah i Malmö som ”verkar för att bygga tillit mellan muslimer och judar”. Hon är också en uttrycklig motståndare till Sverigedemokraterna.

– Att Sverigedemokraterna samarbetar med Beppe Grillo tycker jag inte alls är konstigt. De försöker snygga till fasaden, men under de fina kavajerna så är skjortorna fortfarande väldigt bruna. De är inte trovärdiga, har hon bland annat sagt.

Den 15 mars arrangeras också konferensen ”Demokrati 100 år – en framtidsdag” där man beskriver det som att ”Sveriges främsta demokratiaktörer” ska delta. Här kommer bland annat Daniel Poohl, vd för vänsterextrema Expo, vars huvudsakliga affärsidé är att kartlägga systemkritiker och nationalister och att diskutera ”demokratins knäckfrågor” tillsammans med Ali Abdelzadeh från Högskolan Dalarna.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!