Regeringen vill se färre villkorligt frigivna

publicerad 9 juli 2020
- av Per Nordin
Morgan Johansson (S) vill att det bli ska bli svårare att bli villkorligt frigiven.

Idag är normen att den som avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff blir villkorligt frigiven – även om brottslingen misskött sig under straffet. Regeringen vill ändra på detta och menar i ett nytt förslag att villkorlig frigivning ska vara något som förtjänas, inte en allmän rättighet.

Man vill att intagna i fängelser som bryter mot ordningsregler eller vägrar delta i vård enklare ska kunna nekas villkorlig frigivning och att det inte längre ska vara standard att släppa ut brottslingar efter två tredjedelar av straffet.

– Villkorlig frigivning är något du förtjänar – det ska inte vara någon allmän rättighet, säger justitieminister Morgan Johansson till Expressen.

Systemet där brottslingar som regel ytterst sällan tvingas sitta av hela sina utdömda straff har i många år fått massiv kritik och Morgan Johansson menar att det är orimligt att en brottsling som exempelvis är aggressiv mot personalen ska släppas ut i förtid.

– Nej, det kommer vara så att om du missköter dig i fängelset, om du inte ställer upp på rehabiliterande åtgärder, då får du räkna med att sitta tiden ut, säger Johansson.

Han lyfter också fram
att det är direkt stötande att personer som dömts för grova och bestialiska brott släpps ut i förtid och menar att systemet har fungerat helt felaktigt.

– Det är dags att strama upp regelverket kring villkorlig frigivning och ställa högre krav på den som sitter i fängelse att sköta sig och visa motivation till att förändra ett skadligt beteende, säger justitieminister Morgan Johansson.

Det nya regelverket förväntas tas i bruk under maj 2021.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!