Regeringen vill se betyg från årskurs fyra

publicerad 24 mars 2014

Elever i årskurs fyra borde få betyg, menar de fyra Allianspartierna som dessutom vill att att nationella prov rättas externt.

DN Debatt skriver partiledarna att fjärdeklassarna ska kunna få sina första betyg redan sommaren 2017. Målet är också att de nationella proven digitaliseras för att kunna rättas externt i så stor utsträckning som möjligt.

”Betyg, kunskapsmål och prov är inte hela lösningen på kunskapsutmaningen, men det gör skolan mer fokuserad på att eleverna ska lära sig mer och på att tidigare fånga upp den som riskerar att halka efter eller behöver extra stimulans”, skriver Fredrik Reinfeldt, Jan Björklund, Göran Hägglund och Annie Löf på DN Debatt.


Annonser:


Allianspartierna skyller dessutom ifrån sig på de dåliga studieresultaten som uppmärksammades i PISA-rapporten i höstas. Det är ”konsekvenserna av den gamla socialdemokratiska politiken” som gör att eleverna presterar sämre, menar man.

Andra förslag som presenteras i debattartikeln är att de skriftliga omdömena slopas och att ett läskunnighetsmål införs i första klass.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.