Regeringen vill märka och registrera katter

publicerad 7 oktober 2021
- av Sofie Persson
Katt som gömmer sig under en bil.

I ett nytt förslag föreslår regeringen att det nu ska bli krav på märkning och registrering av katter i Sverige. Man menar att detta ska kunna minska antalet hemlösa katter.

Regeringen föreslår i ett nytt förslag att det ska bli krav på märkning och registrering av katter i Sverige, som en del i att ”höja kattens status” och, hoppas man, minska antalet hemlösa katter.

Ett obligatoriskt krav på kattägare att låta märka sitt djur och registrera sitt ägarskap gör att kostnaden för att ha katt blir högre. Detta förtydligar vilket åtagande det innebär och kommer att förändra inställningen till katter, vilket på sikt kommer att höja katternas status”, skriver regeringen i förslaget.


Annonser:


Man pekar också på att det ska bli lättare att identifiera ägare till bortsprungna katter och att det blir lättare att avgöra vem som äger en katt som blir utsatt för exempelvis vanvård som går emot gällande djurskyddslagar.

I Sverige uppskattas att det finns omkring 150 000 hemlösa katter, enligt Djurens Rätt. Däremot kan antalet vara betydligt större då okastrerade katter snabbt förökar sig.

För hundar finns ett tidigare krav om registrering sedan 1 januari 2001.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.