Regeringen vill lagstifta om fängelsestraff för deltagande i ”organiserad rasism”

publicerad 5 maj 2021
Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att "rasismen" är ett gift.

Politiskt oliktänkande och dissidenter kan komma att tystas och kriminaliseras med två nya lagar, enligt ett förslag från den parlamentariska kommitté som tillsatts av regeringen för att utreda huruvida ett nytt organisationsförbud för ”rasistiska organisationer” är möjligt att införa eller inte. Om lagen blir verkligheten ska den som gör sig skyldig till det nya brottet ”organiserad rasism” eller ”stöd åt organiserad rasism” riskera fängelsestraff.

Under en presskonferens meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att det är djupt problematiskt att även det han betecknar som ”rasister” skyddas av grundlagen och har rätt att organisera sig, demonstrera eller driva tidningar.

– De här grupperna har fått det lättare att organisera sig. De har fått det lättare att finna varandra. De har fått det lättare att sprida sitt hat och sina hot i och med framväxten av sociala medier. Vi har ingen möjlighet att förbjuda och upplösa de här organisationerna. De kan driva tidningar och samla in pengar. De kan ha möten och demonstrationer, beklagar han sig.
Eftersom nuvarande lagstiftning anses vara för ”svag”…


 


Liknande artiklar: