Regeringen vill lagstifta om fängelsestraff för deltagande i ”organiserad rasism”

publicerad 5 maj 2021
- av Isac Boman
Justitieminister Morgan Johansson (S) menar att "rasismen" är ett gift.

Politiskt oliktänkande och dissidenter kan komma att tystas och kriminaliseras med två nya lagar, enligt ett förslag från den parlamentariska kommitté som tillsatts av regeringen för att utreda huruvida ett nytt organisationsförbud för ”rasistiska organisationer” är möjligt att införa eller inte. Om lagen blir verkligheten ska den som gör sig skyldig till det nya brottet ”organiserad rasism” eller ”stöd åt organiserad rasism” riskera fängelsestraff.

Under en presskonferens meddelade justitieminister Morgan Johansson (S) att det är djupt problematiskt att även det han betecknar som ”rasister” skyddas av grundlagen och har rätt att organisera sig, demonstrera eller driva tidningar.

– De här grupperna har fått det lättare att organisera sig. De har fått det lättare att finna varandra. De har fått det lättare att sprida sitt hat och sina hot i och med framväxten av sociala medier. Vi har ingen möjlighet att förbjuda och upplösa de här organisationerna. De kan driva tidningar och samla in pengar. De kan ha möten och demonstrationer, beklagar han sig.

Eftersom nuvarande lagstiftning anses vara för ”svag” för att kunna kväsa vissa typer av politiskt oliktänkande föreslår man bland annat att medlemskap i ”rasistiska organisationer” och stöd till samma slags organisationer ska kriminaliseras.

1. Organiserad rasism – deltagande i en rasistisk organisations verksamhet på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja organisationen och bildande av vad som ska vara en sådan organisation. 2. Stöd åt organiserad rasism – lämnande av vissa former av stöd åt en rasistisk organisation om gärningen är ägnad att främja, stärka eller understödja organisationen. Rasistisk organisation definieras som en sammanslutning av personer som genom brottslighet förföljer en folkgrupp pga etniskt ursprung, hudfärg eller ras”, står det att läsa i förslaget.

Vad som räknas som kriminell ”rasistisk förföljelse” är i praktiken samtidigt godtyckligt och inkluderar bland annat allt ifrån skadegörelse och olaga hot till hets mot folkgrupp.

Det ska också bli olagligt att exempelvis hyra ut lokaler till en ”rasistisk” organisation och den som gör detta kan också räkna med fängelse. För ”grov organiserad rasism” ska straffet bli upp till fyra års fängelse istället för två.

Noterbart är att något direkt förbjud av själva organisationerna inte är aktuellt – istället kommer fokus ligga på att straffa och fängsla medlemmar och aktivister samt försvåra deras möjligheter att verka på lika villkor som andra politiska organisationer.

– Kommitténs bedömning är att de rasistiska organisationerna kommer att vittra bort med tiden. De som sysslar med förföljelse alltså, säger justitierådet Dag Mattsson.

Det är oklart om även tidningar som drivs av politiskt oliktänkande kommer att angripas med den nya lagstiftningen, men klart är att bland annat Fria Tider och Samhällsnytt pekas ut som ”uppenbart rasistiska, främlingsfientliga och islamofobiska” i en rapport av Statens medieråd som utredarna hänvisar till.

Övervägande skäl talar därför för att det nu är nödvändigt att begränsa föreningsfriheten och införa ett förbud mot rasistiska organisationer”, skriver regeringen sammanfattningsvis i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att den nya lagstiftningen ska träda i kraft redan den 1 juli nästa år efter att ha gått ut på remiss till de olika instanserna.

Även riksdagspartiet Sverigedemokraterna har konsekvent och ofta stämplats av regeringen som rasistiskt – men det är oklart om organisationsförbudet även kommer att gälla Sveriges tredje största parti.

– Rasismen är ett gift och har varit i alla tider och i alla samhällen. Den sliter inte bara sönder samhällena, utan utgör ett direkt hot mot enskilda människor, hävdar Morgan Johansson och menar att ”Sverige inte är förskonat på något sätt” utan tvärtom sett en ökad aktivitet från ”högerextrema, rasistiska och antisemitiska grupper”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.