Regeringen vill införa ungdomsfängelser

publicerad 6 februari 2024
- av Sofie Persson
Linda Lindberg (SD) vid måndagens presskonferens.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Regeringen vill, tillsammans med Sverigedemokraterna, göra om den statliga barn- och ungdomsvården och lägga ner Statens institutionsstyrelse (SiS). Bland annat vill man införa ungdomsfängelser.

SiS har fått en hel del kritik de senaste åren på grund av bland annat bristande säkerhet samt våld och sexuella övergrepp. Därför föreslås nu att att man ska tillsätta en utredning i syfte att “reformera och se över den statliga barn- och ungdomsvårdens uppdrag och organisation”. Bland annat behövs förändringar inom vårdkvalitet, platsbrist, säkerhetsfrågor och kompetensförsörjning. Ett förslag är att inrätta ungdomsfängelser i takt med den ökade ungdomsbrottsligheten.

Genom inrättande av ungdomsfängelser kommer unga som begår brott att framgent kunna dömas till fängelse i kriminalvårdens regi. Detta ger en värdefull möjlighet för oss att i högre grad förtydliga den statliga barn- och ungdomsvårdens fokus på det vårdande uppdraget, säger Linda Lindberg, gruppledare (SD) i ett pressmeddelande.

Akademikerförbundet SSR, som är fackförbundet för myndighetens akademiker, menar att SiS inte tagits på tillräckligt stort allvar bland politiker och varit underfinansierat.

SiS har inte haft förutsättningar att göra sitt jobb. De senaste 15 åren har olika regeringar agerat otillräckligt. Det behövs en omstart med bättre förutsättningar om barn inte ska fara illa, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR i ett pressmeddelande.

Kritik mot ungdomsfängelser

Hon betonar att ett av de största problemen är att vård och stöd fungerar dåligt efter att ungdomar blivit utskrivna från SiS och att exempelvis BUP har flytt sitt ansvar. Däremot motsätter man sig förslaget att införa ungdomsfängelser.

Att byta skylt på verksamheten, från, SiS till Kriminalvården, kommer i sig inte att lösa problemen“, skriver man.

Utredningen kommer att presenteras den 25 april 2025.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!