Regeringen vill förbjuda rökning på flera allmänna platser

publicerad 26 januari 2018
Till höger: Socialminister Annika Strandhäll (S)

Regeringen vill utöka rökförbudet till att även omfatta allmänna platser som uteserveringar, tågperronger och idrottsplatser.

Regeringen presenterade det nya förslaget under fredagen. Regeringen har sedan tidigare satt upp en vision om ett rökfritt Sverige till år 2025, och ett utökat rökförbud är en del av det.

Om regeringens förslag går igenom kommer det att bli förbjudet att röka på en rad offentliga platser som lekplatser, idrottsplatser, uteserveringar, busshållplatser och tågperronger.

Jag tror även rökarna kan ha respekt för personer i sin omgivning och undvika att röka vid lekplatsen eller i väntan på tåget. Förhoppningsvis leder det till att fler drar ner antalet cigaretter, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Innan förslaget kan träda i kraft, vilket regeringen föreslår att det gör den 1 januari 2019, måste riksdagen rösta om det.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.