Cancersjuka dog i vårdköerna – nu tillsätter regeringen en utredning av Nya Karolinska

publicerad 28 mars 2018

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) underkänner Nya Karolinska i Solna egen granskning. Nu tillsätter regeringen en egen utredare.

Bygget av Nya Karolinska i Solna har kantats av en rad skandaler. Bland annat har patienter drabbats av långa vårdköer. Enligt en granskning som Dagens Nyheter tidigare genomfört ska två cancersjuka patienter avlidit efter att inte ha fått vård på grund av de långa köerna till canceroperationerna på Nya Karolinska.

Under onsdagen meddelade Inspektionen för vård och omsorg att man underkänner Nya Karolinskas egen granskning av sin verksamhet. Därför har regeringen gett Sofia Wallström, generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), i uppdrag att utreda Nya Karolinska.

Det är ett spännande uppdrag som jag ser fram emot. Frågorna om investeringar och offentlig privat samverkan är högaktuella just nu, säger Sofia Wallström till Dagens Samhälle.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter om hur Anders Ekblom, som är styrelseordförande för Karolinska, även sitter i styrelsen för TSF Trial Form Support International, som betalar Karolinska för att läkemedelsbolag ska kunna göra tester på sjukhusets patienter.

TFS är ett kliniskt kontraktslab som ägs av ett privat företag och jag ser inga bekymmer med det. Faktum är att Karolinska aldrig har diskuterats inom ramen för TFS, och jag har aldrig hört talas om TFS inom ramen för Karolinska, säger Anders Ekblom till Dagens Nyheter.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.