Putinkritiker utvisas från Sverige

publicerad 24 november 2022
- av Isac Boman
Liza Alexandrova-Zorina vid Manila International Book Fair 2018.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryska Putinkritikern Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas, slår Migrationsverket fast i ett beslut. I ett öppet brev kritiserar och ifrågasätter hon beslutet samt hur man i allmänhet hanterar ärenden vid myndigheten.

Den ryska journalisten Alexandrova-Zorina har sedan 2016 bott på deltid i Sverige tillsammans med sin svenske man, men valde förra året att lämna Ryssland för gott eftersom man förbjöd tryckfrihetsorganisationen Team 29 i vilken hon var engagerad. Hon skickade in en ansökan om uppehållstillstånd i februari 2021 och i juli fick hon en tillfällig tillåtelse att stanna i Sverige på grund av sin långt framskridna graviditet, men nu har hon fått besked att hon ska utvisas till sitt hemland.

Statens intresse av att upprätthålla en reglerad invandring väger tyngre än respekten för privat- och familjelivet”, går att läsa i beslutet som Bonniertidningen DN tagit del av.

Alexandrova-Zorina menar att hon riskerar att hamna i fängelse om hon återvänder. Detta mot bakgrund av sina uttalanden om Putin som hon bland annat beskrivit som “farlig och galen” och menat att han vill använda kärnvapen i Ukrainakriget “om han kan”.

I ett öppet brev i Bonniertidningen Expressen kritiserar hon beslutet från Migrationsverket och berättar att hon nu skriver om hur bristfälligt migrations- och asylsystemet är i Sverige i en ny bok som ska ges ut av Volante förlag.

Jag har intervjuat en mängd olika personer, grävt i en del fall. Hur ärliga människor far illa och hur de oärliga utnyttjar systemet”, berättar hon om projektet.

Liza Alexandrova-Zorina är född 1984 i Ryssland. Hon har gett ut ett flertal böcker på ryska, skrivit för internationella medier som tidskriften Granta och i Sverige bland annat varit reporter på Expressen och kulturskribent på Sydsvenska dagbladet. Imperiets barn är hennes första bok på svenska, översatt av Nils Håkansson.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!