Putin: Sverige i Nato utgör ett hot mot Ryssland

publicerad 1 juni 2017
Vladimir Putin

Skulle Sverige gå med i Nato kommer Ryssland att se det som ett hot och påverka relationerna mellan länderna. Detta enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Vladimir Putin tog emot ett flertal europeiska medier för ett möte i Sankt Petersburg, därav den svenska nyhetsbyrån TT.

På TT:s fråga om hur Ryssland  skulle reagera om Sverige går med i Nato svarade Putin att det skulle uppfattas som ett hot, men att Ryssland inte kommer bli hysteriska.


Annonser:


– Om Sverige går med i Nato kommer det självklart att ha negativ effekt på våra bilaterala relationer. För oss betyder det att Nato expanderar mot våra gränser, även från svenskt territorium. Självklart betyder det inte att vi kommer att bli hysteriska och göra våra robotar redo, men vi kommer att fundera på ett lämpligt svar. Det skulle vara ytterligare ett hot mot Ryssland, sade Putin.

Vladimir Putin tillade att han inte såg några anledningar mot Sverige eftersom det inte finns några militära hot från Ryssland. Dessutom skulle Sveriges suveränitet påverkas av Nato, vilket Ryssland ser oroande på, enligt Putin. Oroande för Putin var också den ökade russofobin, som han menar orsakas av reaktionen på att Ryssland ”försvarar sina legitima intressen internationellt”.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.