Inrikes

Prins Carl Philip: Det blev en prins!

När Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia på tisdagen välkomnade sitt förstfödda barn till världen fick Sverige en ny prins.

– Det blev en liten kille, en son, sa en stolt Prins Carl Philip.
Drottning Silvia har blivit farmor för den allra första gången. Det glädjebeskedet fick Drottningen i New York där hon närvarade vid UN General Assembly Special Session för att tala om drogprevention. Under mötet gestikulerade en medarbetare om baby-nyheten med sina händer.

– Jag är så glad, verkligen. Jag går på moln! sa Drottning Silvia inför några svenska journalister i FN-byggnaden i New York.

Det var under tisdagseftermiddagen som Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia kom till förlossningsavdelningen på Danderyds sjukhus i Stockholm. Några timmar senare – klockan 18:25 – födde den svenska prinsessan en son.

– Det blev en liten kille, en son, som vi så klart är otroligt glada för. Jag tror det blir en väldigt bra mix mellan oss två, sa prins Carl Philip inför den församlade pressen.

Prins Carl Philip var med under hela förlossningen uppger riksmarskalk Svante Lindqvist vid Hovet i en kommuniké på tisdagskvällen. Prinsparets förstfödde son är 49 cm och vägde 3595 gram vid födseln.

Under förlossningen fick Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia stöd av barnmorskan Anna Ståhl och förlossningsöverläkare Sophia Brismar Wendel. De två hjälpte också prinsens lillasyster Prinsessan Madeleine när hon födde Prins Nicolas i somras.

– Både prinsessan och prinsen var otroligt duktiga under förlossningen, sa Sophia Brismar Wendel på presskonferensen.

Kung Carl Gustaf och Drottning Silvia har nu en växande skara barnbarn att ta hand om på lediga stunder på Drottningholm. Sedan tidigare har Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel två små barn liksom Prinsessan Madeleine och hennes gemål Christopher O’Neill. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias son är kungaparets femte barnbarn.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofias förstfödde son blir den tredje i tronföljden bland kungaparets barnbarn. Eftersom Prinsessan Madeleine är yngst av kungabarnen så går storebroderns barn före Prinsessan Madeleine och hennes barn enligt den svenska successionsordningen.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!