Politiska aktivister bakom myndigheten som ignorerar övergreppen

Nya Dagbladet fortsätter granskningen av den statliga myndigheten Forum för levande historia. Bakom myndigheten hittar vi anställda som är djupt politiskt engagerade och aktiva med starka särintressen. Sverigedemokraterna i riksdagen - nej tack, Refugees welcome, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ, etniska lobbygrupper och nära band till tveksamma antirasistiska och svenskfientliga grupper är bara några av de kopplingar vi hittar bland myndighetens anställda.

publicerad 29 januari 2016
- av Per Nordin

I onsdags kunde NyD i ett reportage avslöja hur den statliga myndigheten konsekvent ignorerat rasistiska övergrepp mot svenskar och exkluderat allt arbete med intolerans och attityder bland invandrargrupper. Myndigheten säger sig arbeta efter tesen om alla människors lika värde, vilket visade sig helt sakna motsvarighet i verkligheten i myndighetens arbete.

Hur kan en statlig myndighet med 35 anställda, som finansieras med mångmiljonbelopp, ha fått arbeta vidare utan granskning i mer än tolv års tid och samtidigt helt sakna kunskap om rasism och intolerans som riktats mot ursprungsbefolkningen? För att ta reda på det tittar vi närmare på vilka som arbetar på myndigheten.

Det visar sig att det bland de anställda döljer sig djupt personliga politiska engagemang. Myndigheten har rekryterat personer med starka särintressen och kopplingar till radikala politiska vänstergrupperingar och etniska lobbygrupper.

Den gemensamma nämnaren är starka engagemang uteslutande för icke europeiska folkgrupper, selektiv antirasism, HBTQ-organisationer, men vi finner även kopplingar till romska särintressen och rörelsen judisk makt.

De tveksamt antirasistiska, antidemokratiska och svenskfientliga kopplingarna vi hittar bland de anställdas personliga engagemang skulle kanske kunna ses som en möjlig förklaring till myndighetens agerande och ignorans mot rasism och övergrepp mot svenskar.

Att privat hysa vilka åsikter man vill är förstås helt tillåtet även om man arbetar på en statlig myndighet och det är inte heller något som arbetsgivaren har rätt att lägga sig i. Att samtidigt vara politiskt aktiv kan dock ses som problematiskt eller tveksamt. Klart olämpligt och i regel rent förbjudet är det däremot att som anställd inte förhålla sig opartisk i sin myndighetsutövning och låta det privata politiska engagemanget avspegla sig i arbetet.

De anställda på Forum för levande historia vittnade i NyD:s reportage inte bara om ignorans inför rasism och intolerans som riktas mot ursprungsbefolkningen, utan också om en häpnadsväckande okunskap. Detta trots myndighetens omfattande resurser att undersöka och kartlägga rasistiska och intoleranta attityder i samhället.

På Facebook och sociala medier hittar vi sambanden och de politiska kopplingarna och engagemangen bland myndighetens anställda.

Kopplingarna behöver inte innebära ett personligt deltagande i alla grupper och organisationer, men ger en bild av de anställdas engagemang. I flera fall är dock de anställda djupt engagerade i de angivna grupperna och organisationerna.

Då det handlar om en statlig myndighet som årligen kostar skattebetalarna mångmiljonbelopp, med mycket inflytande särskilt över våra barn och ungdomar genom nära kontakter med landets skolor och sina kampanjer, föreläsningar och sin informationsspridning, kan det anses befogat att närmare granska dessa myndighetsutövare.

 

Ola Nilsson, projektledare

ola-nilsson

Kopplingar:

Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, Stiftelsen Expo, Miljöpartiet de gröna, Feministiskt initiativ, Refugees Welcome Sverige, RFSL, Queera Örnar, Recycle the Rainbow – RFSL Second Hand, Fight Racism Now Sweden, Malmö Pride, BlatteQueers i film, Låt Stå – Antirasism på Schemat, Sápmi Pride, Svenska HBTQ-Initiativ, Lås Upp – normutmanande metoder, Musiker Mot Rasism, Inte rasist, men, Slutpixlat, Refugees Welcome #Fryshuset, Aktion mot deportation, Genusfolket, Jämställ.nu

 

Karin Wiström, projektledare

karin-wistrom

Kopplingar:

Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, Stiftelsen Expo, PussyRiot, Teskedsorden, Judisk Krönika – Sveriges judiska kulturmagasin, Judiska Teatern, RFSL Ungdom, Positiv antirasism, Women’s Rights News

 

Mia Taikon

mia-taikon

Kopplingar:

Vi som börjar tröttna på alla inskränkta Sverigedemokrater, Stiftelsen Expo, Miljöpartiet de gröna, Feministiskt initiativ, Socialdemokraterna i Stockholm, Ingen rasist i Sveriges riksdag, Ingen rasistisk talman i Sveriges riksdag, Trolltyg i SD-skogen, Nätverket Mot Rasism, Ungdom Mot Rasism, Inte rasist men,  Antirasistisk vårdpersonal, Poliser mot rasism, Vi gillar olika, Stefan Löfven

 

Hans Caldaras

hans-caldaras

Kopplingar:

Multi Kulti, Tidskriften Expo, Hjälp Västerbottens tiggare, Soraya Post

 

Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL och fd projektledare Forum för levande historia

ulrika-westerlund

Kopplingar:

Trolltyg i SD-skogen, Miljöpartiet de gröna, Tidskriften Expo,  Folkkampanj för asylrätt, Lesbisk Makt, Abortion Rights Campaign, HBTQ Familjer, HBTQ Nyheter, Trans Film Fest Stockholm, Värna om Stjärnfamiljen, Jagvillgåpå Queerfest, RFSL , Inte rasist men, Genusfolket

 

Christer Mattsson, fd projektledare Forum för levande historia

christer-mattsson

Kopplingar:

Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, Stiftelsen Expo, Tidskriften Expo,  Nej till rasism, Mot rasism, Stefan Löfven,
Nationella sekretariatet för genusforskning, Women’s Rights News

 

Lisa Nilsson, presskontakt

lisa-nilsson

Kopplingar:

Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack, Lady Dahmer // postpatriarkal feministfitta, Refugees Welcome Stockholm, Sluta normalisera nazism och fascism DN, Aftonbladet, Expressen och Svd, Inga invandrare, KIT

 

Mats Andersson, projektledare

mats-andersson

Kopplingar:

Sverigedemokraterna i riksdagen – Nej tack

 

Åsa Tunström

asa-tunstrom

Kopplingar:

Stiftelsen Expo

 

Povel Galfvensjo, receptionist

povel-galfvensjo

Kopplingar:

Tidskriften Expo

 

Camilla Sjöström

camilla-sjostrom

Kopplingar:

Ungdom Mot Rasism, Normbrytande Rättigheter, Vardagsrasismen

 

Erika Aronowitsch, nationell samordnare

erika-aronowitsch

Kopplingar:

JA TACK till synagogor i Sverige, Judiska Församlingen i Stockholm, Peter Wolodarski, Vi säger NEJ till Regeringens erkännande av Palestina som stat

 

Ingrid Lomfors, överintendent

ingrid-lomfors

Kopplingar:

JA TACK till synagogor i Sverige, Judiska Församlingen i Stockholm, Judiska Församlingen i Göteborg, Makkabi Sweden , Michael Melchior, Judiska Församlingen i Stockholm, Judiska Teatern

 

Ingrid Lomfors som är överintendent för hela myndigheten är också judisk-etnisk aktivist och har vid olika framträdanden uttalat sig i hånfulla ordalag om svensk kultur och historia. Hon är generalsekreterare vid Judiska Församlingen i Stockholm. Lomfors framhåller samtidigt att judar inte är en religionsgemenskap utan en folkgrupp där många är helt sekulära, men ändå delar en gemensam identitet, enligt en intervju med GT den 14 maj:

Hur mycket har det med religion att göra att vara jude?

– Det formella svaret är att den judiska religionen är en viktig grundbult i den judiska identiteten. Men det är inte samma sak som att säga att många judar är religiösa. Man kan vara jude på väldigt många sätt. Många av våra medlemmar går i synagogan utan att vara religiösa, precis som många sekulära svenskar går i julottan.

Så du kan vara jude utan att tro?

– Absolut. Det är nog så för de flesta.

Men vad är då judar?

– Judar är ett folk, och i detta folk finns jättemånga sätt att förhålla sig till det judiska.

 

Kopplingarna och mönstren är alltför många och tydliga för att sakna relevans i sammanhanget varför vi valt att belysa dem i reportaget, även om det ibland bara handlar om stöd till de olika grupperna och organisationerna. Ett par personer i granskningen har tidigare haft positioner på myndigheten, men har liknande kopplingar som de övriga.

Ett annat mönster framträder också kopplat till etnicitet och engagemang. De personer med exempelvis judisk och romsk bakgrund är särskilt engagerade i sina egna etniska gruppers särintressen och föreningar.

Hatet eller avståndstagandet mot Sverigedemokraterna är dock ett återkommande tema bland de anställda. Ingen försvarar lika rättigheter för européer eller svenskar. Alla icke vita grupper tillåts ha egna föreningar och särintressen, medan motsvarande rättigheter nekas för etniska svenskar trots att landets ursprungsbefolkning är en snabbt minskande grupp både i Sverige och globalt.

Enligt tidigare beräkningar väntas etniska svenskar vara i minoritet i Sverige omkring år 2050. Senare beräkningar pekar på att det sker väsentligen tidigare [1]. Måste den svenska ursprungsbefolkningen vänta tills att man liksom samerna fått minoritetsstatus i staten Sverige innan myndigheten bryr sig om övergrepp mot gruppen? Frågorna om alla människors lika värde i praktiken är många, men svaren är få.

Har Forum för levande historia det förtroende hos skattebetalarna som krävs för att fortsätta med sin myndighetsutövning? Det återstår att se.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.