Poliser i hela Sverige tilldelas kroppsburna kameror

publicerad 1 december 2022
- av Jan Sundstedt
Polis på väg till en av valvakorna under valet den 11 september 2022.

Vill du se mer gräv och granskningar på Nya Dagbladet?

9690 kr av 50 000 kr insamlade. Bidra till höstens viktiga grävkassa! Stöd arbetet genom Swish till 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Från och med december kommer poliser i hela Sverige att tilldelas kroppsburna kameror. Intentionen man uttrycker är bland annat att minska våld och trakasserier mot polisen, men också för att kunna användas som bevismaterial. De flesta uniformsbärande poliser kommer att ha en kamera, men även vissa civilklädda poliser.

Den höga nivån av våld och hot mot poliser i yttre tjänst uppges bland annat ha fått polisen att undvika patrullering i vissa områden och även i flera fall ha försvårat ingripande mot de som gjort sig skyldiga till brott. Med de kroppsburna kamerorna vill man uppnå en “brottsförebyggande och dämpande effekt” samt att kanske fler väljer att avstå från fysiska angrepp mot poliser, menar Daniel Palfelt, nationellt ansvarig för införandet av kroppsburna kameror vid Noa.

Med de kroppsburna kamerorna vill vi uppnå en brottsförebyggande och dämpande effekt, att färre väljer att uttala hot eller begå fysiska angrepp mot poliser eller att en situation inte eskalerar. I de fall brott ändå begås, filmar kameran händelsen och gärningsmän kan därmed lagföras med hjälp av det registrerade bevismaterialet, säger Palfelt.

Sedan 2018 har man gjort ett antal pilotprojekt med kamerorna för att se vad de har för effekter. Där har man bland annat kunnat se hur angrepp och trakasserier mot polisen minskat. I en enkätundersökning uppgav 82 procent av de tillfrågade poliserna att de upplevde att bärandet av kameran minskade risken för att utsättas för olika former av påverkansförsök. Kameran ska också kunna bidra till att ge en objektiv bedömning vid situationer.

Vid exempelvis våldsamma upplopp där det kan vara svårt för den enskilda polisen att uppfatta vem som gör vad mot vem, bidrar den kroppsburna kameran med digital bevisning vilket ökar möjligheten till lagföring, säger Palfelt.

Poliser som ska använda kameran kommer att behöva genomgå en utbildning. Tanken är att de flesta uniformerande poliser ska bära kameran och även en del civilklädd personal. När kameran används ska allmänheten göras uppmärksam på att inspelningen startar genom en ljudsignal och en röd ljusdiod på kameran.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!