Poliser hotas på fritiden

publicerad 25 januari 2024
- av Sofie Persson
För att undvika hot vill poliser bland annat se skärpt lagstiftning och slippa behöva arbeta ensamma.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Fyra av tio poliser har blivit utsatta för hot eller våld i samband med sina arbeten under det senaste året. Samtidigt har fler än en av tio blivit utsatta på fritiden.

Undersökningen, som är gjord av Novus på uppdrag av Polisförbundet, visar att 37 procent av Sveriges poliser blivit utsatta för hot, våld och trakasserier kopplat till deras arbete det senast året. Vidare svarar elva procent att de blivit utsatta för detta på sin fritid.

Det är alltid oacceptabelt att poliser utsätts för hot och våld, men när det sker utanför arbetstid, när polisen inte är i tjänst, då passerar man ytterligare en gräns, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow, i ett pressmeddelande.

Poliserna i undersökningen efterfrågar fler poliser, stärkt lagstiftning och skyddad identitet som eventuella åtgärder för problemen. Brottet hot mot tjänsteman bör också bli bredare och även inkludera exempelvis hot mot närstående. Vidare efterfrågas bättre arbetsledning och färre tillfällen med ensamarbete.

Ensamarbete ska inte förekomma eftersom det krävs minst två poliser för att göra säkra och rättssäkra ingripanden. Trots det finns situationer där våra medlemmar är ensam polis på plats, säger von Sydow.

Undersökningen är gjord mellan den 18 oktober och 7 november 2023. Totalt svarade 1043 poliser, vilket gav en svarsfrekvens på 46 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!