Polisens fokus i valrörelsen

publicerad 15 mars 2018

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


96 450 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Polisen informerar om sina fyra fokusområden under arbetet med valrörelsen. Det framgick under polisens och Säkerhetspolisens gemensamma pressträff om valet på onsdagen.

Polisen kommer att fokusera på fyra områden i arbetet i valrörelsen 2018: inhemsk extremism, förtroendevaldas säkerhet och trygghet, påverkansoperationer samt utsatta områden.

Polisens uppgift inför valrörelsen är att ansvara för ordning och säkerhet i samband med de offentliga möten som hålls och utifrån sitt uppdrag säkerställa den demokratiska processen.

– Jag är inte orolig inför valrörelsen, men klimatet i samhället är mer polariserat under 2018 än vid valet 2014, vilket även påverkar polisens arbete, säger Stefan Hector, polisens kommenderingschef för polisens arbete i valrörelsen.

Demonstrationsrätten stark
I polisens uppgifter i valrörelsen ingår också att fatta beslut om tillstånd för demonstrationer och andra allmänna sammankomster.

Yttrandefriheten och det lagliga stödet för demonstrationer finns i grundlagen och är mycket starkt. Polisen får bara i undantagsfall vägra tillstånd för en demonstration.

– Juridiken är tydlig här. Åsiktsfriheten och demonstrationsrätten har ett oerhört starkt skydd. Polisen har en långtgående skyldighet att säkerställa att även obehagliga synpunkter får framföras, säger polisens rättschef Martin Valfridsson.

Undantagsfall neka tillstånd
Endast i undantagsfall får polisen neka en grupp människor att demonstrera. Undantag gäller om det, inom den tillståndssökta demonstrationen, finns risk för omfattande ordnings- eller trafikstörningar.

Polisen har ytterst begränsade möjligheter att neka demonstrationer på allmän plats. Det gäller även om det till exempel finns en risk för att rasistiska åsikter kommer att föras fram under demonstrationen, säger Martin Valfridsson.

Den som demonstrerar ska söka tillstånd i förväg. Men polisen har skyldighet att skydda även icke tillståndsgivna demonstrationer.

Åsiktsfriheten är juridiskt stark vilket gör att polisen måste skydda även icke tillståndsgivna demonstrationer. Men jag vill uppmana alla att söka tillstånd, för då har polisen större möjligheter att se till att demonstrationen kan genomföras säkert, säger Marin Valfridsson på pressträffen.

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!