Polisen vill lösa 17 år gammalt spädbarnsmord med hjälp av fantombild

publicerad 22 mars 2019

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Mordet ägde rum för 17 år sedan i Kungsängen, norr om Stockholm. Offret var ett spädbarn som hittades utomhus i en gångtunnel. Polisen hoppas nu på allmänhetens hjälp genom att publicera en fantombild på den misstänkta.

– Med hjälp av dna på brottsplatsen har vi kunnat ta fram en fantombild på hur kvinnan, som misstänkts utfört brottet, har sett ut som 25-åring. Det är viktigt att betona att metoden som använts för att skapa bilden handlar om sannolikheter och antaganden vilket gör att det därmed inte får uppfattas som ett fotografi av den misstänkta gärningspersonen, säger Mats Pettersson, ansvarig för utredningen hos den Kalla fall-grupp som finns hos polisen i region Stockholm.

Mordet ägde rum den 21 december 2002 i Kungsängen, norr om Stockholm. Offret, en nyfödd flicka, hittades utomhus i en gångtunnel, insvept i ett tygstycke. Barnet levde bara några timmar innan hon kvävdes till döds. Polisen betraktar det som ett mord.

Polisen säkrade ett annat dna än barnets och det kommer från en kvinna som de betraktar som misstänkt. Man har jobbat intensivt med mordgåtan och många kvinnor har fått lämna dna-prov, men den misstänkta gärningspersonen är fortfarande okänd.

Kalla fall-gruppen i Stockholm har nu tagit fram en genetisk profil och bild från den misstänka kvinnans dna, vars ålder är okänd.

Kvinnan har mörkt hår, bruna ögon och härstammar från Mellanöstern eller sydöstra Europa. Hon är sannolikt barnets mor.

– Bevisläget i utredningen är sådant att vi gjort bedömningen att det inte finns något att förlora på att gå ut med denna profil och fantombild. Nu hoppas vi att få allmänhetens hjälp. Detta är det första i en rad äldre brott där vi nu framöver kommer att rikta oss till allmänheten för att ta steg framåt i våra utredningar, säger Mats Pettersson.

 

Nedan återges bilden ifrån polisen i sin helhet:

En fantombild på hur kvinnan, som misstänkts ha utfört brottet, har sett ut som 25-åring. Bild: Parabon NanoLabs

 

Källa: polisen.se

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!