Polisen: Kriminella gäng beroende av minderåriga

Invandrarvåldet

publicerad 18 juli 2023
- av Jan Sundstedt
Genrebilder - pistol och man med balaklava.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Antalet minderåriga som dras in i organiserad brottslighet ökar i polisregion Mitt. Samtidigt bekräftar polisen att rekryteringen av minderåriga fungerar som en garanti för de kriminella nätverkens överlevnad.

– Människor förlorar sina liv och det finns ingen kontroll på utvecklingen, säger Jale Pojlarevius, underrättelsechef på region Mitt till SVT.

Antalet personer mellan 12-18 år i regionen, som har ett ”normbrytande- eller problematiskt beteende”, bedöms enligt en kartläggning ha ökat från 367 till 438 personer på ett år – och det innefattar alltså Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län.

– Rekryteringen av unga är en garanti för gängens överlevnad. De lockar med pengar och en extravagant livsstil som de unga faller för, säger Pojlarevius.

I de högre åldrarna har tvärtom en liten minskning av kriminella individer noterats – något som tros bero på att ett antal av dessa nyligen dömts till långa fängelsestraff.

– Det senaste året har många ledarfigurer åkt fast, men när de försvinner så fylls det på underifrån med yngre personer, menar Pojlarevius.

– De unga lockas in av den kriminella livsstilen. Civilsamhället behöver agera tillsammans, men det kommer att ta lång tid att vända på den här utvecklingen, fortsätter han.

Enligt polisens kartläggning finns det sammanlagt 1260 personer som på olika sätt bedöms samverka i brottslighet i regionen. 82 av dessa är äldre än 25 år, 353 är mellan 18 och 25, 438 är mellan 12 och 18 och hela 387 individer är yngre barn mellan 7 och 12 år.

Den 1 juli började en ny lag gälla som ska minska rekryteringen av barn och ungdomar till kriminella nätverk. ”Rekryterare” riskerar nu att dömas till upp till fyra års fängelse.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!