Polischef: Svenska skjutningar saknar motstycke

publicerad 14 september 2021
- av Per Nordin

Polischefen för region Väst menar att det ökande skjutvapenvåldet i Sverige saknar motstycke om man jämför med andra europeiska länder och det förväntas ta minst 10-15 år att ”trycka tillbaka” gängkriminaliteten.

– Ur ett europeiskt perspektiv ligger Sverige högt till. Vi måste börja tidigt för att få bukt med detta, säger polischefen Klas Johansson och menar att man måste gå in redan tidigt i skolorna för att ”satsa allt” på eleverna så att de får ”bra betyg” och inte hamnar i kriminalitet när de blir äldre.

Han konstaterar att situationen i Sverige är extrem om man jämför med andra europeiska länder och menar till och med att det svenska skjutvapenvåldet ”saknar motstycke jämfört med övriga Europa”.

Enligt Johansson finns det heller ingen enkel och snabb lösning på problemen och det svenska folket får acceptera att det kan ta flera decennier att bekämpa gängkriminaliteten.

– Det här kommer ta kanske 10-15 år att trycka tillbaka ordentligt, säger han till SVT.

Trots att polis och rättsväsende har tydliga problem att stoppa eller ens bromsa de gängkriminellas framfart så menar polischefen att man ändå har varit framgångsrika när det kommer till att lagföra brottslingarna.

Han pekar dock på att när etablerade gängkriminella arresteras och döms till fängelsestraff så kan maktvakuum inom den kriminella världen uppstå och personer som vill ta över de fängslade brottslingarnas positioner kan då starta nya konflikter och strider för att stärka sitt eget inflytande.

Sedan den 1 januari 2018 har minst 1272 skjutningar inrapporterats i Sverige. 168 människor har dödats i dessa och ytterligare 450 har skadats. Statistiken bygger dock på registrerade skjutningar och i verkligheten kan siffrorna alltså vara betydligt högre än så.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.