Polis utreder kvinna som stoppade utvisning av misshandelsdömd afghan

publicerad 27 juli 2018
Göteborg Landvetter Airport

21-åriga Elin Ersson, som stoppade en utvisning av en 52-årig afghan som skulle utvisas och tidigare dömts till misshandel, utreds nu av polisen.

Det var tidigare i veckan som den 21-åriga socionomstudenten Elin Ersson ställde sig i gången på ett passagerarplan på Landvetter i syfte att förhindra utvisningen av en 25-årig afghan.

Men den 25-åriga afghanen, som istället utvisades genom ett flyg från Arlanda, fanns inte ombord planet. På planet satt det istället en 52-årig afghan, som tidigare dömts för misshandel.


Annonser:


– Jag hade ingen information om honom tidigare och har inte tagit reda på något efteråt. Det var honom som människa som jag försökte hjälpa, och inte fokusera på vad han tidigare hade gjort i sitt liv. Det var mitt personliga beslut, säger hon till TT.

Elin Ersson lyckades stoppa utvisningen av den misshandelsdömde afghanen genom sin aktion, som hon också livesände via Facebook.

Nu utreds Elin Ersson av polisen efter flera anmälningar om att hon gjort sig skyldig till luftfartssabotage genom att stoppa utvisningen och försena planet.

Elin Erssons agerande har hyllats av många inom etablissemanget, däribland Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg och Liberala ungdomsförbundet. Även utländsk media som CNN, BBC och The Independent har skrivit om Elin Ersson.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.