Polis kritiserar dödsskjutningen i Husby

Martin Marmgren, polisman som var med i insatsen när en 69-åring sköts ihjäl av polisen i maj i år, kritiserar nu polisens agerande. Detta via ett blogginlägg, rapporterar flera medier.

publicerad 18 augusti 2013
Kravallerna härjade mest i Stockholms förorter men även på andra platser i landet

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det var den 13 maj i år som en knivbeväpnad 69-åring hade låst in sig i sin lägenhet i Husby, tillsammans med sin fru som också var i lägenheten. Polisen valde då, efter misslyckade förhandlingar med mannen, att storma lägenheten. Det slutade med att en polisman sköt mannen i huvudet och denne avled kort efteråt. Händelsen har allmänt setts som startskottet till de så kallade Husbykravellerna.

Men en polisman som var med i insatsen kritiserar nu agerandet från polisen. I ett utförligt blogginlägg skriver Martin Marmgren, 38, om hur dödsskjutningen hade kunnat undvikas.

“Detta är kanske den händelse som har berört mig mest illa sedan jag blev polis. Inte för att det är den enda gången en människa har avlidit tragiskt och lämnat förtvivlade anhöriga bakom sig, jag har varit med om flera tragiska dödsfall. Utan för att den vänder upp-och-ned på allt som polisen står för”, skriver han.

Enligt Martin Marmgren skrev han inlägget redan en vecka efter händelsen men har avvaktat med att publicera det. Martin Marmgren var en av de poliser som kallades till lägenheten där dödsskjutningen inträffade, även om han inte var närvarande vid själva händelsen.

“Jag anser att polisen som organisation har en stor skuld för att vi inte klarar av att hantera den uppkomna situationen utan att någon dör”, skriver han.

Han är också kritisk till att utredningen mot den polis som sköt ihjäl 69-åringen lades ner.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!