Polestar 2 vinner Peta-pris för vegansk bilinteriör

publicerad 7 mars 2019

Volvos nya helelektriska modell Polestar 2 har uteslutande vegansk interiör – ett beslut som tillverkaren tagit av etiska skäl skriver Peta.

Volvos första helt eletriska massproducerade fordon kommer med interiör av innovativa materialet “Weave Tech”. Ett Compassionate Business Award från djurrättsorganisationen Peta har tilldelats Volvo-affilierade Polestar, som presenterar sin efterlängtade Polestar 2 – märkets första helt elektriska massproducerade fordon – på Geneva International Motor Show i veckan. Bilmodellen kommer att inneha lyxiga veganska interiörer som standard.

I presentationen för lanseringen av Polestar 2 sa markets VD Thomas Ingenlath att han inte tänkte utsätta gästerna för “den oroväckande videon som visar hur massproduktion av läder går till” och förklarade företagets beslut: “Vår omtanke för miljön sträcker sig utöver elektriska fordon. Med Polestar 2 har vi designat våra interiörer för att främja och accelerera bilindustrins strävan mot läderfria interiörer”. Dessa inkluderar Weave Tech, ett vattentätt och smutsavvisande material som tagit inspiration från dykutrustning.

– Läderindustrin är lika giftig för naturen som den är plågsam mot kor, säger Petas direktör för företagsprojekt Yvonne Taylor.

– Polestar 2 och dess innovativa interiörer kommer att tilltala alla medkännande, miljömedvetna kunder och Petas ser fram emot den dag då djurfria material är förstahandsvalet för alla biltillverkare, tillägger hon.

Ett Peta-avslöjande har visat att kalvar brännmärks i ansiktet och kor samt tjurar elchockas och blir slagna innan de slutligen slaktas för att bli till de läderinteriörer som världen största bilmärken erbjuder. Det krävs i medel tre koskinn för att täcka interiören till en standardbil, och att göra läder av djurskinn är en process som kräver användningen av 130 olika kemikalier, inklusive cyanid. Läderproduktion står dessutom för enorma mängder av de koldioxidutsläpp som bidrar till klimatförändringar.

Polestars namn läggs till på listan av andra märken av lyxbilar – inklusive Tesla, Ferrari och Mercedes-Benz – som erbjuder bekväma och högpresterande interiörer av veganskt läder.

Petas motto lyder delvis att “djur är inte våra att misshandla på något sätt” och gruppen motsäger sig artism, som är en världsåskådning som sätter människan över andra arter.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!