Platsbrist dödade cancerpatient

publicerad 28 februari 2019

En äldre man med prostatacancer avled i sin bostad efter att ha skickats hem från akutmottagningen på Danderyds sjukhus. Mannen skickades hem på grund av extrem platsbrist. I en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg – IVO – säger sjukhuset att mannen borde ha lagts in på sjukhuset men att vårdplatser saknades.

En äldre man med prostatacancer och tumörspridning fördes med ambulans till Danderyds sjukhus, norr om Stockholm. Mannen var hade hög feber och ett mycket nedsatt allmäntillstånd. Efter febernedsättande medicinering, undersökning och provtagning skickades mannen hem till bostaden, skriver lokaltidningen StockholmDirekt.

När mannens provsvar nådde läkare upptäcktes flera allvarliga tillstånd hos mannen. Man försökte då från sjukhusets sida få tag i mannen, som då hade avlidit i bostaden till följd av blodförgiftning samt lunginflammation.

Danderyds sjukhus har anmält händelsen till IVO – Inspektionen för vård och omsorg. Man konstaterar från sjukhusets sida att mannen borde ha lagts in på sjukhuset med sin medicinska bakgrundshistoria. Stor brist på vårdplatser gjorde att mannen istället skickades hem, och avled.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.