Pierre Schori: ”Vansinnig svensk Natoprocess”

Det nya kalla kriget

publicerad 26 januari 2024
- av Jan Sundstedt
Pierre Schori och Mikael Odenberg i Nyhetsmorgon.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


22 420 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den tidigare FN-ambassadören Pierre Schori är starkt kritisk till Sveriges väg mot Natomedlemskap och anser att hela processen har varit djupt förnedrande.

– Man har givit efter för påtryckningar från Erdogan och fjäskat för honom, beklagar han.

Det mesta pekar på att Sverige snart är medlemmar i den USA-styrda militäralliansen Nato, men även om makthavare, lobbyister och etablissemangsmedier glatt drivit på processen, och beskrivit den som ett ”säkerhetspolitiskt måste” för svensk del, är inte alla lika entusiastiska.

Pierre Schori, tidigare socialdemokratisk bistånds- och migrationsminister samt före detta FN-ambassadör, är motståndare till ett svenskt Natomedlemskap och anser att Sverige inte bara lämnat en epok av alliansfrihet bakom sig utan också förnedrat sig gentemot Turkiet och lovat alldeles för mycket.

– Det är ju förfärligt att vi ska börja sälja vapen till Turkiet för att de ska bekämpa kurder, som har bekämpat IS. Det är ju helt vansinnigt och det finns inget som förpliktar oss att göra detta för att vara med i Nato, säger han i Bonnierägda TV4.

– Man har givit efter för påtryckningar från Erdogan och fjäskat för honom. Överhuvudtaget har det varit en förödmjukningsprocess som vi gått igenom här.

“Man skrämmer barn”

Schori menar att Sverige redan har säkerhetsgarantier från USA och att utspel om det påstådda hotet från Ryssland har överdrivits kraftigt.

– Man kan också fråga sig; tror vi att Putin vill invadera Sverige? Behövs Sverige också i Nato för att det ska bli fred? Inte alls. Putin har gått på ett Poltava i Ukraina och han har inga avsikter med att invadera Sverige, det är det ingen som tror egentligen.

– Men vi får höra från militärpolitiska komplexet i Sälen att vi kan bli invaderade. Man skrämmer barn och får vuxna att hamstra. Det är helt fel, menar han.

Moderaternas tidigare försvarsminister, Mikael Odenberg, menar dock att uppgörelsen med Turkiet är ”rimlig” och pekar på att denna hade ett ”brett politiskt stöd”.

– Det har varit en lång resa. Jag vågar påstå att Sverige är medlemmar i Nato under loppet av februari månad, spår han.

Pierre Schori har tidigare anklagats för att spionera på Sverige för den ryska säkerhetstjänstens räkning, bland annat av författaren Anders Jallai.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!