Peter Sunde gripen av polis

publicerad 1 juni 2014

En av medgrundarna till fildelningssajten Pirate Bay, Peter Sunde, greps under lördagen vid ett tillslag på en bondgård i skånska Oxie. Han ska nu avtjäna fängelsestraff för medhjälp till upphovsrättsbrott.

Gripandet av Pirate Bay-grundaren skedde efter samarbete mellan polsk polis, Skånepolisens piketstyrka och Rikskriminalpolisens grupp för internationellt efterlysta. Han har sedan 2012 också varit internationellt efterlyst av Interpol, rapporterar Kvällsposten.

Peter Sunde dömdes 2010 till åtta månaders fängelse för medhjälp till upphovsrättsbrott. Sunde har bland


Annonser:


Peter Althin är försvarare åt Peter Sunde. Han kommenterar domen så här till TT.

Han är oerhört begåvad, och jag tycker fortfarande att domen var felaktig. Det gäller att ligga i framkant om man ska vara framgångsrik, vad det än gäller. Men ligger man för långt fram är det inte alltid lyckosamt. Peter slogs för att få fildela, och om tio år tror jag det är en självklarhet att det är tillåtet att fildela för eget behov.

Sedan Sunde 2010 dömdes till fängelse har han bosatt sig lite här och var. Bland annat i Polen och Tyskland.

En annan av Pirate Bays grundare, Gottfrid Svartholm Varg, dömdes förra sommaren mot sitt nekande till två års fängelse för dataintrång, grovt bedrägeri och försök till grovt bedrägeri.

Nyheten om gripandet av Peter Sunde har uppmärksammats av flera internationella nyhetsmedier. Bland annat Wall Street Journal, Reuters, RT och International Business Times.


Fakta om domen mot The Pirate Bay:

Peter Sunde dömdes tillsammans med Gottfrid Svartholm Warg, Fredrik Neij och Carl Lundström i Svea Hovrätt till att betala sammanlagt totalt 46 miljoner kronor i solidariskt skadestånd till de musik-, film- och skivbolag som yrkat skadestånd i målet för medhjälp samt förberedelse till brott mot upphovsrättslagen.

I Tingsrätten dömdes de till ett års fängelse vardera, men i hovrätten sänktes Peter Sundes straff till 8 månaders fängelse. Ingen av de åtalade bedöms klara av att betala det rekordhöga skadeståndet.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.