Peter Hultqvists pressekreterare pekas ut som lobbyist åt krigsindustrin

publicerad 21 augusti 2018
Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


19 730 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Marinette Nyh Radebo, pressekreterare för försvarsminister Peter Hultqvist (S), har ett mångårigt förflutet som lobbyist åt krigsindustrin.

Det är Dagens Nyheter som granskat Marinette Nyh Radebos verksamheter. Enligt tidningen ska hon arbetat 20 år som lobbyist åt försvars- och vapenindustrin innan hon 2014 fick jobbet som försvarsministern pressekreterare.

I sin egenskap av pressekreterare är Marinette Nyh Rahdebo en av försvarsminister Peter Hultqvists viktigaste politiska rådgivare i mediefrågor och medlem i ministerns delegation på i resor i Sverige och runt om i världen, skriver Dagens Nyheter.

Hon drev också Machmara PR & Marketing Communication, som driver Almedalsevenemanget Försvarspolitisk Arena (FPA), där Peter Hultqvist deltagit flera gånger, blanda annat som riksdagsledamot sommaren 2014. Efter att ha tillträtt som pressekreterare hösten 2014 lämnade hon Machmara och överlät företaget åt sin man och söner, vilka alla tre saknar synlig erfarenhet av pr-arbete.

Maken och sönerna har till skillnad från Marinette Nyh Radebo ingen synlig erfarenhet av pr-arbete. Mannen som då blev VD i företaget, har bakgrund som elektriker och arbetar som kontorschef på en el-firma. Den ena sonen studerar i Linköping. På sitt cv på jobbsajten Linkedin titulerar han sig som styrelseordförande i Machmara. Som andra arbetslivserfarenheter nämns arbete i den lokala Icabutiken, ett kortare vikariat på en restaurang och fyra år som tidningsbud. Den andra sonen, också styrelseledamot, arbetar till vardags på ett fritids”, skriver Dagens Nyheter i sin artikel.

Mellan åren 2015 och 2017 ska försvarsminister Peter Hultqvist gjort åtminstone 11 framträdanden på Försvarspolitisk Arena i Almedalen.

Men enligt Dagens Nyheter är Marinette Nyh Radebo fortsatt kopplad till Machmara och Försvarspolitisk Arena. I Region Gotlands databas för anmälan till Almedalen 2015 står hon som anmälare och kontaktperson och i bildtexten till videoklipp på ett evenemang publicerade 2017 står Marinette Nyh Radebo som avsändare och hennes kontaktuppgifter.

Försvarsdepartementet ska även gjort reklam för Försvarspolitisk Arenas seminarier via Twitter, även de gånger som försvarsministern inte medverkat. Försvarsdepartementet betalade även Machmara 2016 för ett seminarium på Försvarspolitisk Arena i Almedalen.

När Dagens Nyheter kontaktar Marinette Nyh Radebo uppger hon för tidningen att hon inte har bidraget till verksamheten sedan 2014 och att företaget drivs av hennes man och söner. Hon säger att den ena av sönerna skött verksamheten själv genom att hyra in underleverantören Folk och Försvar, samt att det är ett misstag att hon står som avsändare på Försvarspolitisk Arenas videoklipp från 2017.

Dagens Nyheter skriver att Machmara begärdes i likvidation kort efter det att Dagens Nyheter inledde sin granskning av Marinette Nyh Radebos Marinette Nyh Radebos kontakter med försvars- och vapenlobbyn.

DN inledde granskningen kring Marinette Nyh Radebos kontakter med försvarsindustrilobbyn i början av juli. Den 19 juli begärdes Machmara i likvidation. Aktierna hade då sålts till företaget Snabbavveckling AB, ett bolag som mot ersättning tar över bolag så att ägarna snabbt kan få ut sina pengar och omedelbart lämna styrelsen”, skriver Dagens Nyheter i sin artikel.

Dagens Nyheter har sökt Peter Hultqvist samt Marinette Nyh Radebos son och make.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!