Övertorneå graffitimålas med könsord

publicerad 19 juli 2022
- av Jan Sundstedt
Graffitimålaren Carolina Falkholt gläds över att könsord nu målas på tre olika språk i kommunen.

Att skriva ordet ”fitta” på en husfasad eller annan offentlig plats har varit ett lagbrott fram tills nyligen. När Övertorneå kommun i år anordnar vad man döpt till Graffitifestivalen är dock även könsord tillåtet.

Jag tycker att det är ganska schysst, jag tror inte det finns nån annan målning där det står ”fitta fitta fitthålet” på olika språk, menar graffitimålaren Carolina Falkholt som berättar att hon ”intresserar sig för ord, språk och könsidentitet”.

Graffitifestivalen i Övertorneå kommun går i sommar av stapeln för första gången. Under en vecka kommer kommun- och företagsbyggnader målas i färgsprakande graffiti – inklusive könsord. På företagsbyggnaden längs Konstens väg kan man bland annat ta del av könsord klottrade på meänkieli, finska eller samiska.

Carolina Falkholt har 30 års erfarenhet av graffiti och berättar hur det hela började. I början stal hon lack från bensinstationer och använde det som graffitifärg – eftersom det var det ”billigaste alternativet”.

Jag var ung och fattig men ville måla… Det var tråkigt att växa upp. Man var tvungen att göra en massa grejer, gå i skolan. Då kunde man spreja istället, på sin skola, säger Falkholt till skattefinansierade SVT.

Det lokala företaget Skandinavisk ecotech och dess ägare Karl-Gustav Niska är en av initiativtagarna till projektet. Han tyckte att byggnaden som tillhör hans företag hade en ful fasad och behövde målas om. Skandinavisk ecotech äger byggnaden som vetter mot Konstens väg, där lejonparten av målandet ser dagens ljus – inklusive de nu målade könsorden.

Projektet har inte finansierats med skattepengar men på Övertorneå kommun är kommundirektören positiv till satsningen.

Den här delen av projektet har ingen kommunal finansiering, det är inte skattebetalare som bekostat det. Vi har inte varit delaktiga i valet av motiv och konstnär, säger kommundirektören Anna Andersson.

 Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.